vijesti www.metkovic.hr

 Predavanje

Medicina i šarlatanstvo

Metković, 11.3.2015. - Sinoć je u Gradskoj knjižnici u organizaciji Udruge Narenta održano edukacijsko predavanje Dobar liječnik i dobar prodavač magle, na kojemu je temu obrazlagao prof. dr. Ivica Grković, redoviti profesor na Medicinskom fakultetu u Splitu.
    Profesor je okupljenima predočio kako mediji utječu na pojačanu potražnju za lijekovima, a da nismo ni svjesni (ne)kvalitete i opasnosti koju sobom nose određeni proizvodi. Pritom se osvrnuo na razne šarlatanske metode liječenja koje nam se nude po pristupačnim cijenama i koje nisu znanstveno dokazane. Budući da je Grković živio u Australiji, usporedio je hrvatsko i australsko zdravstvo u kojemu 90 % svih zdravstvenih problema rješava liječnik opće medicine, za razliku od našega sustava u kojemu spas vidimo tek u Zagrebu. Grković u tome vidi tragove provincijalizma jer ne vjerujemo u vlastite liječnike.
    Osnovna postavka kojom se vodi Grković jest medicina utemeljena na znanstvenim dokazima koja teži sustavnom proučavanju literature, kako bi se prema rigoroznim kriterijima objedinili vrijedni dokazi koji će potom iznjedriti važne rezultate. Kao primjer naveo je skupinu znanstvenika iz Splita koja je osnovala centar kao dio svjetskoga lanca centara u kojima se nakon obrađenih podataka prikazuju najbolji dokazi u medicini. Tako su dvije smjernice iz maloga Splita otišle u svjetski centar, što je ujedno i velik uspjeh običnih ljudi koji prevode dokaze na hrvatski jezik kako bi ih prilagodili laicima, u čemu sudjeluju i studenti medicine koji rado surađuju sa stručnjacima.
    Kako je rekao, medicina je dinamična i mijenja se, no i pacijenti su se promijenili. Oni danas imaju pristup informacijama i žele biti uključeni u terapiju. U skladu s tim, doktor je Grković na kraju predavanja diskutirao s posjetiteljima i odgovarao na njihova postavljena pitanja.
Ivana Leko