vijesti www.metkovic.hr

 Poduzetništvo

Predstavljen 'Poduzetnički impuls 2015.'

Metković, 11.3.2015. - U organizaciji Grada Metkovića u Galeriji Gradskog kulturnog središta Metković poduzetnicima doline Neretve predstavljeni su programi poticanja poduzetništva i obrta Poduzetnički impuls 2015.
    Na informativnoj radionici o programima govorila je pomoćnica ministra Nadica Žužak, voditelj Odjela za poticanje umrežavanja i drugih oblika udruživanja Goran Ševo te zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a Boris Guina. Na radionici je bio i zamjenik gradonačelnika Nikola Grmoja koji je nazočne pozdravio uime Grada Metkovića.
    Kako se moglo čuti, ovogodišnji Poduzetnički impuls vrijedan je 4,37 milijardi kuna što je najviše novca do sada. Riječ je o programima poticanja maloga i srednjega poduzetništva i obrta koji Vlada RH provodi od 2012. u svrhu razvoja i podizanja konkurentnosti.
    Poduzetništvo i obrt potiču se kroz dodjelu bespovratnih potpora, lakši pristup financiranju, internacionalizaciju poslovanja, obrazovanje, ulaganja u poduzetničku infrastrukturu te ulaganja u istraživanje i razvoj. Poduzetnički je impuls 88,7 % financiran iz EU proračuna, a 11,3 % financira se iz Državnoga proračuna. Najviši iznos potpore iznosi 15.000.000 kn, dok je najniži 10.000 kn. Očekivan broj dodijeljenih potpora je 1300, a do sada su objavljena tri natječaja.
    Svi zainteresirani više informacija mogu dobiti na mrežnoj stranici Ministarstva www.minpo.hr.