vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Natječite se i zabavite uz najpoznatiju matematičku konstantu

Metković, 12.3.2015. - Da će kotač promjera jednoga lakta pri jednome okretu prijeći put nešto veći od 3,14 lakata, znali su još stari Grci. Lako im je bilo kada su imali Arhimeda, no kakve veze sve to ima s pitom od jabuka, a ni veza s Einsteinom nije onakva kakvu bismo isprva pretpostavili.
    Gimnazija Metković 14. ožujka obilježit će Dan broja pi (Pi Day), koji je prvi put obilježen u SAD-u 14. ožujka 1988., a godine 1999. Zastupnički je dom Sjedinjenih Država taj nadnevak proglasio Danom broja pi.
    Točno u devet sati, 26 minuta i pedeset tri sekunde na pomoćnom igralištu NK Neretva započet će utrka u duljini 3.1415 opsega igrališta. U njoj će sudjelovati gimnazijalci, ali pozivaju se i svi ostali da se u nju uključe. Zašto će utka početi baš u 9:26:53? Većina nas pi pamti kao 3,14, oni koji ga češće koriste i kao 3,1415, no u nizu znamenki sadržanom u vremenu početka utrke krije se još pet decimalnih znamenki, što konstantu pi proširuje na 3.141592653 pa je čini uporabljivom i za ozbiljnije račune.
    Nakon utrke u gimnazijskoj knjižnici bit će održano matematičko natjecanje, također otvoreno građanima, a poslije toga će se u humanitarne svrhe prodavati pite koje će ispeći učenici.
    Došli smo do pita i Einsteina. Pite su u pravilu okruglaste pa se pomoću broja pi da približno izračunati njihova površina i opseg, ali nije to ta veza nego je ona što se u engleskome pi izgovara paı – isto kao i pita (pie).
    Premda se radi o jednom od najvećih umova današnjice, Einstein je uz pi povezan nematematičkom vezom. Naime, rodio se 14. ožujka dok je taj nadnevak izabran za Dan broja pi stoga što Amerikanci nadnevke pišu s mjesecom prije dana poput 3/14.