vijesti www.metkovic.hr

 Tribina

Članovi 'Franka' birali najpovoljniji model

Metković, 15.3.2015. - U gotovo ispunjenoj Galeriji Ustanove za kulturu i sport danas je Udruga Franak održala tribinu čija je osnovna svrha bila anketiranje članstva o tome koji im je od triju ponuđenih modela za nastavak otplate kredita u 'švicarcima' najpovoljniji.
    Na početku su okupljeni upozoreni da ne nasjedaju na razne medijske napise kojima se, zapravo, članstvo Udruge želi razjediniti. Prema riječima Jurice Dobrinića, Udruga se na nedavnom sastanku održanom u Ministarstvu financija obvezala anketirati svoje članstvo koje je na anketnim listićima moglo zaokružiti jednu od triju opcija.
    Prva je konverzija kredita s valutnom klauzulom u eurima, jedini model koji je Udruga uspjela dogovoriti tijelom dugotrajnih pregovora. Druga je konverziju kredita u kune, dakle bez valutne klauzule i treća je ništa, tj. prihvaćanje pet osnovnih zahtjeva Udruge Franak , a to su:
    1. Donošenje Uredbe sa zakonskom snagom, kojom će intervenirati i odrediti tečaj konverzije CHF indeksiranih kredita po početnom tečaju;
    2. U Uredbi definirati da se nadalje primjenjuje fiksna kamatna stopa jednaka početnoj kamatnoj stopi;
    3. Uredbom zabraniti ovrhe nekretnina dužnika u kreditima s valutnom klauzulom u CHF, sve do donošenja odluke Vrhovnog suda RH o reviziji uloženoj na presudu Visokog trgovačkog suda u kolektivnom postupku;
    4. Povrat preplaćenih sredstava dužnicima na temelju nezakonitih promjena kamatne stope;
    5. Propisivanje metodologije određivanja fiksnog dijela kamate na temelju početne kamatne stope iz ugovora i početnog parametra za sve ostale postojeće kredite s promjenjivom kamatnom stopom (u kunama i s valutnom klauzulom u bilo kojoj stranoj valuti).
    Osim toga, članovi su mogli odgovoriti i na potpitanje žele li da ih banke podijele prema socijalnome modelu, što je među članstvom shvaćeno kao još jedan način razbijanja Udruge.
    Rezultati anketa po Hrvatskoj bit će prikupljeni do 23. ožujka, kada u Ministarstvu zakazan novi sastanak.