vijesti www.metkovic.hr

 Turizam

'Visit trip' dolinom Neretve

Metković, 16.3.2015. - Prve lijepe dane kasne zime u Turističkoj zajednici Grada Metkovića iskoristili su za početak planiranih aktivnosti kojima se nastoji povećati broj gostiju koji tek trebaju otkriti turistički potencijal našega kraja.
  Stoga je u subotu održan Visit trip dolinom Neretve, koji je osmišljen u svrhu predstavljanja kulturne baštine, gastronomije i turističkih potencijala neretvanske doline. Program je započeo u Vidu u kojemu je direktorica TZ Grada Metkovića Magdalena Medar Ujdur pozdravila predstavnike turističkih agencija s područja grada Dubrovnika i susjedne Hercegovine. Gosti su prvo obišli lokalitet jedne od triju naronskih ranokršćanskih bazilika, na kojemu je danas crkvica sv. Vida, nakon čega su pozvani na stručno predavanje u Arheološkomu muzeju Narona.
  Da bi gosti dobili pravu sliku o Naroni pobrinuo se ravnatelj Muzeja Toni Glučina, koji je ispričao dio njezine bogate povijesti, o kojoj svjedoče brojni arheološki nalazi pohranjeni u tomu muzeju. Zanimljivo je da su ti eksponati nemjerljive vrijednosti pronađeni na tek 5 % istražene površine, od ukupno 25 hektara, koliko se pretpostavlja da je zauzimala nekadašnja Narona. Samo iz toga podatka da se naslutiti koji potencijal za daljnja istraživanja leži pod zemljom ili vodom ili je prekriven muljem na kojemu su izrasli šaš i trska.
  Program je nastavljen na nekadašnjem Forumu, na čijemu se mjestu danas nalazi poznati restoran Đuđa i Mate. Osim gastronomske ponude gostima je predstavljeno i tradicijsko nasljeđe, za što su se pobrinuli mladi plesači KUD-a Gospe Snježne koji su u pratnji svirača izveli pjesme i plesove našega kraja. Nakon što su ispraćeni pljeskom, sudionici Visit tripa nastavili su lađom put izvora Norina u Prudu.
  Prije povrataka u Metković, ravnatelj Glučina pozvao je goste na vidikovac kako bi vidjeli spomenik Domagojevi strijelci i još neke povijesne ostatke iz rimskoga doba, ali i uživali u prekrasnu pogledu koji se s toga mjesta  pruža na dolinu Neretve.
  Pravo oduševljenje nastalo je u novom Prirodoslovnom muzeju u bivšoj zgradi Vage, a mi smo  imali  čast i sreću  prvi vidjeti eksponate u novomu ruhu. Goste je pozdravila i kroz postav provela ravnateljica Ivana Baće, koja je najavila otvorenje Muzeja u svibnju, što će značajno poboljšati turističku ponudu Metkovića i okoline.
  Novost u turističkoj ponudi grada je i Jama u Predolcu pa su predstavnici turističkih agencija obišli i nju te čuli priču o jedinom podzemnom školjkašu na svijetu.
  Program je nastavljen fotosafarijem i posjetom Neretvanskoj kući, a tijekom ručka u Hotel-restoranu Villa Neretva čulo se da Metković ima izvrsne potencijale za privlačenje gostiju te da će agencije, s obzirom na viđeno i doživljeno, u svoje programe svakako uvrstiti i našu ponudu.

Ivana Leko; Foto: I. Leko, Z. Mateljak