vijesti www.metkovic.hr

 Izložba

Bračni par Zec-Ivanović izlaže u GKS-u

Metković, 26.3.2015. - U organizaciji Ogranka Matice hrvatske Metković u Galeriji GKS-a otvorena je izložba slika akademskih slikara Nade Zec Ivanović i njezina supruga Josipa Ivanovića.
    Nada Zec Ivanović predstavila se ciklusom Friendship/Prijateljstvo koji je kontinuirano nastajao od 2008. kao umjetničin odgovor na neke situacije proizašle iz prijateljstva s irskim književnikom Lorcanom Rocheom. Izložene slike obiluju asocijacijama na osobne uspomene o karakteru dragog joj prijatelja, odišu nesputanošću, izravnošću u izlaganju motiva i što je najvažnije ludizmom, humorom i optimizmom kojim su prožete.
    Josip Ivanović izložio je slike iz svoga novoga ciklusa Autići kojim naročitu pozornost pridaje interpretaciji suvremene civilizacije u kojoj automobil zauzima značajno mjesto. Ivanović ne problematizira naznačenu tematiku metodologijskim postupkom znanstvenika kako bi analitičkim izračunima i statističkim pokazateljima otkrivao civilizacijsku ranjivost u sivim tonovima prijeteći samom njezinu opstanku i sve užoj perspektivi u ekološki crnom okviru, nego tu intrigantnu temu problematizira isključivo likovnim jezikom u kojemu čitamo jasne autorske tragove s prepoznatljivim obilježjima.
    Na početku otvorenja izložbe nazočne je pozdravio predsjednik Ogranka MH Božidar Lovrić, a svojom ju je pjesmom upotpunila Klapa učiteljica Žveljarin iz OŠ Stjepana Radića, dok je o autorima i njihovim slikama govorio povjesničar umjetnosti Milan Bešlić. Izložbu, koja ostaje otvorena do 2. travnja, otvorila je zamjenica župana Marija Vučković.