vijesti www.metkovic.hr

 Vjerski život

Križni put župljana Župe sv. Ilije Metković

Metković, 30.3.2015. - Prošloga je petka od crkve sv. Ilije do Svetišta sv. Ante na Dubravici krenuo križni put u kojemu su sudjelovali župljani Župe sv. Ilije u Metkoviću. Prije polaska procesije križnoga puta župnik fra Petar Gulić u župnoj je crkvi izmolio blagoslovnu molitvu nad svim sudionicima te pobožnosti.
    U pobožnosti križnoga puta, što ga je uz asistenciju župnih vikara fra Lukice Vojkovića i fra Kristijana Perkovića te mladih predvodio župnik fra Petar, sudjelovale su žudije, ministranti, članovi župnih zborova te mnoštvo vjernika iz svih dijelova župe sv. Ilije. Od župne crkve starim dijelom grada molila su se i razmatrala žalosna otajstva Gospine krunice. Dolaskom na periferiju u Podkraj započela je pobožnost križnoga puta na četrnaest postaja do Dubravice na kojima se razmišljalo, molilo, pjevalo, preispitivalo svoj odnos prema Bogočovjeku i njegovoj neizmjernoj ljubavi koju je pokazao prema svakome od nas te svoju ljubav prema nama na Golgoti potpisao svojom krvlju i mučeničkom smrću. Od postaje do postaje molitvom se vapilo za sve patnike, nepravedno osuđene, stare i bolesne, nevino progonjene, osamljene, za osobe posvećena života, za nerođenu djecu….
    Nakon molitvenoga hoda koji je trajao oko dva sata u Svetištu sv. Ante održano je slavlje sv. mise koju je predslavio župnik fra Petar Gulić u suslavlju s fra Lukicom i fra Kristijanom. Prije blagoslova na završetku sv. mise fra Petar je zahvalio Bogu na tomu velikom duhovnom događaju za cijelu župnu zajednicu, za lijepo i ugodno vrijeme te svima koji su na bilo koji način doprinijeli ljepoti molitvenoga hoda od sv. Ilije do sv. Ante na Dubravici. Poslije blagoslova vjernici su se obogaćeni i učvršćeni u vjeri svojim domovima vratili autobusima.
fra Peter Gulić; Foto: M. Veraja