vijesti www.metkovic.hr

 Rad udruga

Vrijeme ne možemo darovati, možemo ga podijeliti

Metković, 4.4.2015. - Udruga Otac Ante Gabrić u partnerstvu s Osnovnom školom Stjepana Radića od siječnja do kolovoza 2015. godine provodi Projekt izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2014./2015. Vrijeme ne možemo darovati, možemo ga podijeliti.
    Riječ je o projektu koji je odobrilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a koji se provodi u svrhu podizanja svijesti lokalne zajednice o vrijednostima volontiranja te kod mladih doprinosi razvoju osjećaja senzibiliteta i humanosti za druge ljude, posebno osobe treće životne dobi, što dovodi do smanjenja socijalne isključenosti starijih osoba te do prenošenja znanja i vještina na mlađe naraštaje.
    Premda ne mogu pratiti tehnološki napredak današnjice, većina starijih ima potencijal podijeliti svoje znanje, umijeća i vještine pa je vrijedno očuvati njihovu uključenost u zajednicu u kojoj žive. Ravnopravan razgovor starijoj osobi daje osjećaj uključenosti, a životno iskustvo stečeno tijekom godina većinu starijih osoba naučilo je pravim vrijednostima života pa se ne troše na ono što je prolazno, nevažno, lako promjenjivo... Takav stav čini njihovo postojanje beskrajno dragocjenim u životima djece i mladih i utječe na njihovo sretnije odrastanje. U razvoju suvremenoga demokratskog društva svaki pojedinac, pa i dijete, može dati svoj doprinos razvijanju humanitarnih vrednota.
   Volonterskim aktivnostima (radionice, druženja…) djeci i mladima daju se nove smjernice, naglašavajući uvijek iznova kako je proživljeno iskustvo veliko blago, davanje jednako primanju, a najveća radost u zajedništvu, u susretu mladosti i starosti - djece i odraslih.
    U okviru Projekta do sada su održane radionice za izradu gajtana, tradicijskoga nakita od plodova prirode, prezentacija o Značenju volonterstva u lokalnoj zajednici kao i osvrt na projekte volonterske pomoći u Dnevnom boravku za starije te druženje s djecom i mladima na temu Pristup i komunikacija sa starijim osobama.
    Sljedeće druženje planirano je 18. travnja od 9,30 do 12 sati, kada će se uz radionice i druženje obilježiti i Međunarodni dan plesa.