vijesti www.metkovic.hr

 Tradicija

Na Mliništu padale žudije – Vidonjci dvaput

Metković, 6.4.2015. - U župnoj crkvi Srca Isusova i Marijina na Mliništu danas je održan 15. Vodički festival žudija na kojemu su sudjelovali pučki čuvari Kristova groba iz 29 župa, većinom dalmatinskih, a od toga sedam neretvanskih.
   Nedostajale su najstarije žudije iz metkovske Župe sv. Ilije Proroka koje će za dvije godine proslaviti 160 godina osnutka i po uzoru na koje su se čuvari Kristova groba proširili Dalmacijom, ali i šire. No, zato su Vidonjci padali dvaput, jednom kao žudije Župe Vidonje koja je bila domaćinom Festivala, a drugi put kao žudije Župe Gospe Snježne iz Vida, koja je 2007. bila domaćinom Sedme smotre žudija Dalmacije, kako se Festival tada zvao. Tako dolina Neretve ima svoje sjeverne i južne Vidonjce, a za ove potonje vezana je još jedna zanimljivost. Naime, u Župi Vidonje (veći dio Općine Zažablje) rijetko se može čuti da stanovnici tamošnjih sela sebe nazivaju Mliništarcima, Mislinjanima ili Badžuljanima (prema Mlinište, Mislina i Badžula), nego su svi oni Vidonjci. Još treba kakav novi Salinas Price pa da utvrdi da je Narona, zapravo, bila u Vidonjama te da su današnja vidonjska sela bila nekadašnje gradske četvrti (otuda odsustvo potrebe tamošnjega stanovništva za užim etničkim određenjem), a da je Narona u Vidu samo malo veća villa rustica velike zažapske Narone.
   Nakon ove donjoneretvanske zavrzlame, napomenimo da je godine 2010. domaćinom 10. Festivala žudija bila Župa sv. Nikole Biskupa iz Metkovića.
   Više o događaju pročitajte, a poglavito pogledajte na www.vid.hr i www.vidonjac.com .