vijesti www.metkovic.hr

 Požar

Oprez prilikom spaljivanja otpada na otvorenom!

Metković, 14.4.2015. - Zbog učestalih slučajeva požara na otvorenom koji u posljednje vrijeme nastaju uslijed spaljivanja korova kada dolazi do nekontroliranog širenja vatre, pozivamo građane na dodatan oprez i podsjećamo da su u slučaju spaljivanja dužni poduzeti slijedeće mjere zaštite od požara:
- uputiti prethodnu obavijest nadležnoj vatrogasnoj postrojbi općine ili grada
- obavljati spaljivanje suhog raslinja tokom dana i po mirnom vremenu
- tvari koje se spaljuju pomaknuti na dovoljnu udaljenost od vodova električne energije, šuma, javnih cesta, voćnjaka, vinograda, stambenih i drugih objekata koje bi vatra i dim mogli ugroziti
- oko mjesta paljenja očistiti sigurnosni pojas u krugu od najmanje tri metra
- uz mjesto loženja osigurati priručna sredstva za gašenje (lopata, grablje, voda i dr)
- nakon spaljivanja mjesto spaljivanja temeljito pregledati, a ostatak vatre i žara u potpunosti pogasiti.
   Izdvajamo dva slučaja nekontroliranog širenja požara od kojih se jadan dogodio jučer, 13. travnja u Blatu na Korčuli, kada je prilikom spaljivanja korova u masliniku došlo do nekontroliranog širenja požara na neuređeno poljoprivredno zemljište zaraslo korovom i suhom travom. Požar je ugašen intervencijom vatrogasaca, a 73-godišnjak koji je obavljao paljenje prekršajno je sankcioniran sukladno Zakonu o zaštiti od požara.
   U drugom slučaju koji se dogodio 8. travnja, došlo je do nekontroliranog širenja požara kada je 61-godišnjakinja, u blizini mjesta Mlinište u općini Zažablje, spaljivala biljni otpad u blizini stare kuće nakon čega se požar proširio na nisko raslinje i borovu šumu. Vatra je ugašena intervencijom vatrogasaca sa 26 djelatnika, 7 vozila i kanaderom, a opožareno je 7,8 ha površine te je pričinjena veća materijalna šteta.
   Zbog sumnje da je počinila kazneno djelo dovođenja u opasnosti života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom policija je protiv 61-godišnjakinje podnijela kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu.