vijesti www.metkovic.hr

 Promet

Za bicikliste važe prometni propisi kao i za druge sudionike u prometu

Metković, 17.4.2015. - Analizom podataka o stradavanju biciklista u prometnim nesrećama na području Republike Hrvatske u 2014. godini, razvidno je kako su biciklisti sudjelovali u 1486 prometnih nesreća u kojima je poginulo 19, teško ozlijeđeno 382, a lakše 803 biciklista. Na području PP Metković u 2014. godini biciklisti su sudjelovali u 5 prometnih nesreća s ozlijeđenima osobama u kojima je 6 sudionika zadobilo lakše ozljede. Naveden prometne nesreće u tri su slučaja izazvali biciklisti, a u dva slučaja vozači ostalih vozila.
   Sukladno navedenom, a s obzirom na to da se dolaskom ljepšega vremena i toplijih dana na cestama očekuje veći broj biciklista, iz PP Metković upozoravaju bicikliste da se pridržavaju prometnih propisa, a osobito da:
bicikl treba biti opremljen
- uređajem za upravljanje,
- ručnom kočnicom za prednji i stražnji kotač,
- zvonom,
- prednjim svjetlom bijele boje za osvjetljavanje ceste,
- stražnjim pozicijskim svjetlom crvene boje,
- stražnjim katadiopterom (mačje oči) crvene boje, katadiopterima žute i narančaste boje sa svake strane pedala i katadiopterima na kotačima.
  Biciklisti su dužni kretati se biciklističkim stazama ili trakama, a ako ne postoje, što bliže desnom rubu kolnika. Ne smiju skidati obje ruke s upravljača, pridržavati se za druga vozila, a ako se voze u skupini biciklista, trebaju se kretati jedan iza drugoga.
  Od prvoga sumraka do potpunoga svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani.
  Vozač bicikla koji se kreće kolnikom na javnoj cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.
  Vozači bicikla mlađi od 16 godina moraju na glavi nositi zaštitnu kacigu, a starijima od 16 godina se preporučuje nošenje kacige.
  Za upravljanje biciklom vrijede prometni propisi kao i za sva ostala vozila (npr. vožnja pod utjecajem alkohola u koncentraciji iznad 0,50 g/kg, kretanje nogostupima, prelazak biciklom preko pješačkog prijelaza, kretanje zabranjenim smjerovima i dr.).
  Također obavještavamo sve vozače bicikla da ćemo uz preventivne aktivnosti, prema nesavjesnim vozačima primijeniti i zakonom dopuštene represivne mjere.

načelnik PP Metković
     Dragan Sršen