vijesti www.metkovic.hr

 Predstavljanje knjige

Gubina predstavio roman '260 dana' o svome stradanju u Domovinskom ratu

Metković, 17.4.2015. - Jučer je u Metkoviću gostovao Marijan Gubina, autor romana 260 dana , koji je u Domovinskom ratu kao dječak sa svojom obitelji bio zarobljen u Dalju u okolici Vukovara. Gubina je stravična svjedočanstva iz ratnoga zarobljeništva pretočio u roman u kojemu opisuje kalvariju što si je prošli on i njegova obitelj.
    Za sebe kaže da je njegova misija poticanje javne svijesti o miru i razvijanje kulture mira kao globalnoga trenda pa je u sklopu toga roman prvo predstavljen u Srednjoj školi Metković, u kojoj su ravnatelj Mario Obradović i profesori srdačno primili gosta i organizatore iz Udruge Narenta i Gradske knjižnice Metković. Generalna poruka koju je Gubina odaslao srednjoškolcima nakon iznošenja potresnih iskustava jest da izgradnja mira počinje od nas samih i da ljubavlju možemo premostiti sve probleme.
    Kakav je dojam autor ostavio na te mlade ljude najbolje govori činjenica da su ga neki učenici nakon završne riječi došli zagrliti, plačući i diveći mu se u isti mah. Roman se prodavao po cijeni od 30 kuna, a Gubina je novac od prodaje odlučio uplatiti za pomoć Frani Čepirlu, teško oboljelom učeniku Srednje škole Metković.


I. Leko; Foto: I. Leko, Z. Mateljak