vijesti www.metkovic.hr

 Vjerski život

Trebinjci nastupili na koncertu povodom pravoslavnoga Uskrsa

Metković, 20.4.2015. - Sinoć je u Gradskom kulturnom središtu održan koncert dugovne i etnoglazbe koji je povodom pravoslavnoga Uskrsa organiziran u suradnji parohija Metkovića i Čapljine. Nastupili su gosti iz Trebinja: Crkveni hor Sveti Vasilije Ostroški i Etnogrupa Zahumlje.
    Pozdravivši okupljene, metkovski je paroh Boris Čolović rekao da nema ništa ljepše i blagoslovljenije od čovjekova glasa koji mu je Bog dao da svojom pjesmom može veličati i slaviti Njega samoga. Za to su napisano mnoge duhovne pjesme, poput onih koje su se mogle čuti u izvođenju crkvenih pjevača iz Trebinja. Paroh Čolović osvrnuo se i na to da ove godine metkovska parohija slavi 165 godina od podizanja hrama sv. Georgija u Metkoviću te deset godina od njegove obnove. Uz to, deset je godina otkako je on paroh u Metkoviću koji mu je, kako je rekao, prirastao srcu pa je zahvalio svima, od vjernika do gradskih vlasti i katoličkih svećenika s kojima ima dobru suradnju.
    Pred početak koncerta okupljenima se obratio iguman Manastira Žitomislići arhimandrit Danilo, pozdravivši ih u svoje ime te uime episkopa Grigorija.
    Crkveni hor Sveti Vasilije Ostroški pod ravnanjem je Stojke Gudelj koncert započeo pjesmom Hvalite Gospoda i nastavio se duhovnim pjesmama koje se izvode na liturgiji. Posljednja je bila prigodna pjesma Hristos voskrese.
    Poslije crkvenih pjevača na pozornicu je izašla deveteročlana Etnogrupa Zahumlje koju vodi Bojan Srba. Od uvodne Što te nema Alekse Šantića nizale su se pjesme, od kojih su neke bile poznate i domaćoj publici, poput Eleno, kerko i Katjuše. Svakako zanimljiva glazbena obrada te pjevanje i svirka Trebinjaca na kraju bi svake pjesme izmamili pljesak publike.
    Uspješna glazbena večer okončana je tako da su na pozornicu izašla djeca koja su s gostima otpjevala Ljudi likujte.
    Poslije koncerta, druženje s gostima iz Trebinja nastavljeno je uz prigodan domjenak.