vijesti www.metkovic.hr

 Tribina

Potrošači, educirajte se o svojim pravima

Metković, 21.4.2015. - Jučer je u Galeriji Gradskog kulturnog središta održana javna tribina na temu Zaštita prava potrošača , na kojoj su govorili Nela Kovačević, savjetnica za zaštitu potrošača, i saborski zastupnik Jakša Baloević, ujedno i član predsjedništva stranke Novi val – Stranka razvoja.
    U našoj se svakodnevnosti često susrećemo s nepoštenom poslovnom praksom koja kod nas nije dovoljno sankcionirana. Tako nam trgovci često plasiraju pokvarene ili oštećene, ponekad i potpuno neupotrebljive proizvode, a potrošači zbog nedovoljne edukacije o svojim pravima ne ostvaruju pravo na povrat novca ili zamjenu kupljene robe.
    Nela Kovačević govorila je uime Udruge Dalmatinski potrošač, osnovane 2002. godine, koja potrošače savjetuje po pitanju trgovine, javnih komunalnih usluga, energije, telekomunikacija, zaštite zdravlja i financijskih usluga. Istaknula je da najviše uspjeha postižu u provedbi ovrha, odnosno sudskoj zabrani nezakonitih obračuna odvjetničkih troškova, zatim po pitanju promjene Zakona o zaštiti potrošača (zabrana naplate opomena) te u organiziranju i poticanju potrošača na pokretanje kolektivne zaštite.
    Zainteresirani građani aktivno su sudjelovali u raspravi, postavljali pitanja i iznosili slučajeve u kojima su oštećeni kao potrošači.
    Jakša Baloević je dodao da u Metkoviću ne postoji ni jedna udruga ili skupina aktivnih građana koji bi se brinula za prava potrošača pa je izrazio nadu da će se uskoro oformiti tim koji će djelovati u tom smjeru.
    Iako je hrvatsko zakonodavstvo u godinama pristupanja Europskoj uniji implementiralo europsku legislativu, Hrvati nisu dovoljno osviješteni kada je riječ o borbi za prava potrošača, kao što su to neki drugi europski narodi. Stoga je potrebno raditi na edukaciji o pravima potrošača jer smo u tom pogledu gotovo svakodnevno prevareni.