vijesti www.metkovic.hr

 Predstavljanje knjige

Kad bismo na stihovima mogli oploviti svijet

Metković, 23.4.2015. - Šibenska putopjesnikinja Maja Klarić sinoć je gostovala u Gradskoj knjižnici gdje je predstavila svoju poeziju kojom opisuje svoja brojna putovanja te otvorila izložbu fotografija svoje pokojne sestre Dijane. Maju je publici predstavila ravnateljica Knjižnice Vesna Vidović.
    Još kao studentica Maja je započela avanturistička putovanja svijetom te svoje fotografske zapise pretočila u stihove, želeći snažnije povezati ta dva izričaja. Tako prije deset godina izlazi njezina prva zbirka Život u ruksaku u kojoj opisuje sve što joj se događalo u novim i njoj nepoznatim dijelovima svijeta, kao i osjećaje koji su se rađali u tim trenutcima. Autorica tvrdi da je putovanje puno više od promjene lokacije. Hodajući svijetom pronašla je slobodu jer se pamte samo mirisi i zvukovi, a ne riječi, tvrdi mlada Šibenčanka.
    Posjetitelji su mogli vidjeti fotografije s hodočasničkoga putovanja iz 2010. godine u Camino de Santiago u Španjolskoj, kada je Maja odlučila pješice otići na 800 kilometara dug put na kojemu je prošla kroz čak četiri španjolske regije. Iako je proputovala mnogim europskim zemljama, posebno je zanimljivo putovanje u Brazil kada nastaje Quinta Pitanga , u kojoj pjesnikinja progovara o zadivljenosti tom zemljom. U Knjižnici su izložene i putopisne fotografije Majine sestre, Dijane Klarić, kojima je prikazala Australiju i mnoga druga odredišta sestara Klarić. Izložba tih slika prodajne je i humanitarne naravi.
    Mlada pjesnikinja kaže da je putovanje divno iskustvo koje obogaćuje čovjeka. – Putujte uvijek. Hodajući, vozeći se automobilom, zrakoplovom, biciklom, živite punim plućima – poručila je na koncu putopisnoga predavanja.
I. Leko