vijesti www.metkovic.hr

 Šport

Mile „Fantastico“ Parmać – mlada nogometna uzdanica

Metković, 24.4.2015. - Iznimno smo ponosni na sve sportaše koji su ponikli u našemu gradu i u metkovskim sportskim školama, a kako stvari stoje, naša nova nogometna zvijezda krije u osmogodišnjemu Mili Parmaću, članu ONK Metković, za kojega se otimaju klubovi diljem Europe.
    Riječ je o izrazito talentiranom dječaku koji je prošle godine svojim nogometnim vještinama privukao pozornost trenera u nogometnom kampu u Makarskoj gdje je među stotinjak mladih nogometaša iz šire regije bio najmlađi i – proglašen najboljim. Nakon toga agencija Culmena kontaktira Miline roditelje i poziva ga u Barceloninu nogometnu školu, gdje odlazi u pratnji majke i pokazuje o kakvom je potencijalu riječ. Hitar, tehnički potkovan, inteligentan, s izvrsnim pregledom igre, precizan, koristi podjednako dobro obje noge – sve su to karakteristike za kojima su Katalonci „poludjeli“.
    Mile je oduševljen načinom rada u Barceloni. Trenirao je s djecom iz Španjolske i s nekolicinom dječaka koji su s njim došli iz Hrvatske. Jedan podatak koji su iznijeli španjolski treneri posebno oduševljava. Naime, tijekom igre tehnički istrumenti izmjerili su da Milina preciznost u dodavanju lopte iznosi preko 90%. Polivalentan je igrač pa kaže da mu odgovara pozicija veznoga, desnoga beka, lijevoga krila i napadača. Zahvaljujući karakteristikama koje ga krase u nogometnoj vještini u Španjolskoj je dobio nadimak „Fantastico“.
    Mali Mile trenira nogomet od svoje treće godine, kada ga je nogometnim osnovama u ONK Metković učio Mate Borovac Peca. Najdraži klubovi su mu ONK Metković, splitski Hajduk i Barcelona, a uzor mu je Lionel Messi. Tijekom sedmodnevnoga putovanja u Barcelonu gledao je na gotovo potpuno popunjenom Camp Nou okršaj između Barcelone i Valencije, vidjevši sve igrače uživo, što zasigurno nikada neće zaboraviti. Našlo se vremena i za turističko razgledavanje grada pa nam se Mile pohvalio posjetom muzeju, katedrali, najvećem europskom akvariju, gradskim plažama…
    Uza sve to, Mile je odličan učenik drugoga razreda i bez problema kombinira nogomet i školu. Tako nam je rekao da su mu na prvom mjestu ipak škola, zdravlje i obitelj, a nakon toga nogomet. Prijatelji su ponosni na njega i podržavaju njegov trud i nogometni uspon, a roditelji će vidjeti što donosi budućnost i kakav rasplet situacije najviše odgovara njihovu sinu. Reklo bi se da je Milina jedina mana što još nema ni devet godina, a toliko obećava. Pred njim je put fizičkoga, mentalnoga i nogometnoga sazrijevanja, a mi se nadamo da će izrasti u nogometnoga velikana na kojega ćemo biti ponosni.