vijesti www.metkovic.hr

 Manifestacije

'Noć knjige' u Metkoviću

Metković, 24.4.2015. - Sinoć su na više mjesta u Metkoviću održani programi povodom Noći knjige. Mi smo posjetili Gradsku knjižnicu te Gimnaziju i Srednju školu Metković.

Gradska knjižnica Metković

    U Gradskoj knjižnici Metković sinoć se održala Noć knjige, čime su obilježeni Dan hrvatske knjige i Svjetski dan knjiga i dan autorskih prava. Program je započeo u 18 sati igrom Književni labirint u kojoj su djeca temeljem skrivenih uputa prolazila kroz u labirint. Nakon igre održana je predstava Panika u Strahogradu koju su osmislili i izveli učenici Elena Perdeda, Lorena Perdeda, Katarina Pretežina, Dino Čolaković, Barbara Majić, Laura Majić, Anđela Krešić, Lea Erceg, Ana Putica i Ena Cvjetković. Za kostime su se pobrinuli učenici Srednje škole Metković i njihova profesorica Milena Živković. Predstava prikazuje učilište za strahove i vladara straha, koji se susreću s problemom – postojanjem mlade djevojčice koja se ničega ne boji.
    Uslijedilo je veliko finale u brzom čitanju. Program su vodile Laura Deak i Ana Vidović, a finalisti su za pobjedu trebali brzo pročitati tekst i riješiti test razumijevanja pročitanoga teksta. Iz Ocjenjivačkoga suda istaknuli su da su svi sudionici bili jako dobri, ali za nijansu bolji bili su: prvoplasirana Tamara Matuško i drugoplasirana Marija Planinić, učenice VII. razreda OŠ Stjepana Radića i trećeplasirani Roko Volarević, učenik VI. razreda OŠ don Mihovila Pavlinovića.
    Cijelo vrijeme trajanja Noći knjige članovi knjižnice mogli su bez plaćanja zakasnine vratiti posuđene knjige za koje im je bio istekao rok vraćanja.
Z. Mateljak


Gimnazija Metković

    Program Noći knjige u Gimnaziji Metković započeo je tzv. Happy hourom, tj. vraćanjem knjiga bez plaćanja zakasnine i nastavljen je predstavljanjem knjige Nacrtna geometrija u IPAQ Peta projektu , autorice Ljiljane Jeličić, profesorice matematike u metkovskoj Gimnaziji te predstavljanjem Projekta Obilježja doline Neretve prof. Marije Volarević iz iste škole.
    U školskoj knjižnicu održan je kviz Brzi i načitani. Riječ je bila o natjecanju iz književnosti i jezika, u što se uključilo deset ekipa sastavljenih od po jednoga učenika od prvoga do četvrtoga razreda. Zanimljivo je da su pitanja bila postavljana projekcijom na platno, a natjecatelji su za odgovore koristili novi školski redsponder, koji je uz još dosta suvremene opreme Škola dobila sudjelujući u projektu Projektu IPAQ Peta što ga je koordinirala prof. Jeličić.
    Nakon dogovorenih 50 pitanja prve dvije skupine osvojile su po 90 bodova, a treća je zaostala tek za dva boda.
    Aktiv stranoga jezika pripremio je Poetry i Märchen u sklopu čega je izvedena predstava Pepeljuga, koju su gimnazijalci izveli usporedo na hrvatskome i njemačkome jeziku.


Srednja škola Metković

    Učenici Srednje škole Metković predstavili su se raznovrsnim aktivnostima: scenskim, likovnim, istraživačkim... Kao rezultat istraživačkoga rada nastali su plakati izloženi na zidovima škole koji se mogu pogledati tijekom radnoga vremena škole. Događaj je motivacijskim govorom otvorio ravnatelj Srednje škole Metković Mario Obradović usporedivši knjigu s ljudskom dušom.
    Učenici su istraživali Bibiliju, Williama Shakespearea, knjige kroz povijest, zemljovid književnosti, minijaturno slikarstvo karolinškoga doba i bajkovitu haljinu mudre mode. U tome svemu ne bi uspjeli da nisu imali pomoć svojih profesora iz hrvatskoga jezika, i povijesti.
    Sudionici manifestacije, nazivajući sebe knjigoljupcima, izjavili su kako se nadaju da je nakon ove Noći knjige barem nekoliko učenika postalo novim knjigoljupcima, čuvši tajanstveni i čarobni zov knjige.
D. Bilan