vijesti www.metkovic.hr

 Domovinski rat

Veterani IV. gardijske na proslavi obrane Livna

Metković, 25.4.2015. - Na poziv Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata veterani IV. gardijske brigade DNŽ sudjelovali su na završnoj svečanosti obilježavanja 23. obljetnice obrane Livna, koja je održana u četvrtak 23. travnja.
    Veterani su sudjelovali na svečanom mimohodu od crkve Svih Svetih do dvorane Narodnoga sveučilišta gdje je održana svečana sjednica Općinskog vijeća Livna kojoj su nazočila brojna izaslanstva. Poslije te svečanosti slijedilo je polaganje vijenaca pred spomenikom poginulima za slobodu hrvatskoga naroda i sveta misa u Memorijalnomu centru Rujani .
    Podsjetimo se, tri dana nakon pada Kupresa, 10. travnja 1992., Srbi su udarili na prijevoj Koričina, a deset dana kasnije u odlučujućoj bici na Rujane i Čelebić s jednostavnom idejom – ovladati Livnom i spojiti se sa snagama u dolini Neretve, zaokružiti svoj plijen u BiH i istodobno izbiti na Vaganj i pod topničko-raketnu kontrolu staviti Split i Sinjsku krajinu.
    Dana 23. travnja 1992. otpočela je odlučujuća bitka na livanjskoj bojišnici. Srpske su snage udarile iz smjera Bosanskoga Grahova rubom Livanjskog polja, i to istodobno na Čelebić na sjeveru i na Donje Rujane na jugu u kojima neprijatelj trpi velike gubitke u ljudstvu i tehnici. Za obranu širega područja Livna bio je zadužen (tada) pukovnik Ante Gotovina koji je ’92. bio postavljen za zapovjednika snaga HVO-a Općinskoga stožera Livno.