vijesti www.metkovic.hr

 Domovinski rat

24. obljetnice osnutka IV. gardijske brigade HV-a

Metković, 29.4.2015. - Središnja proslava 24. obljetnice osnutka IV. gardijske brigade HV-a održana je 28. travnja u Splitu. Tijekom jutra položeni su vijenci na spomen-ploči IV. gardijskoj brigadi u Vili Dalmacija, mjestu gdje je Četvrta utemeljena. Nakon toga na Rivi je otvoren Sajam braniteljskih zadruga.
   U popodnevnim satima brojni bivši pripadnici IV. gardijske brigade okupili su se kod Spomen-kapelice sv. Križa u bivšoj vojarni Dračevac i odali počast sto devedeset četvorici suboraca poginulih u borbi za slobodu Lijepe naše, a čija su imena s fotografijama postavljena u kapelici. Izaslanstva predsjednice RH, ministra obrane, gradova i županija, HV-a i MUP-a, braniteljskih udruga i udruga obitelji poginulih hrvatskih branitelja, navijača i druga položila su vijence i zapalila svijeće. Potom je služena sveta misa za poginule, nestale i umrle pripadnike, koju je predvodio nekadašnji vojni kapelan četvrte gardijske brigade fra Božo Ančić.
   Završna svečanost obilježio je kulturni događaj – svečana akademija u prelijepom ambijentu Meštrovićevih Crikvina na kojoj su nastupile klape i kulturno umjetnička društva iz dalmatinskih županija, među kojima su zapažen nastup s nekoliko otpjevanih pjesama imale članice KUD-a Metković.
   Bogat kulturno umjetnički program počeo je monologom Ja sam glas hrvatske žrtve koju je izvela Mladenka Gruica, istaknuta članica Kulturno-umjetničke udruge Sv. Kliment Gornje Sitno, dok su uvodnim govorom okupljene pozdravili Božo Zadro te Ivo Jurčević s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, koji je govorio o očuvanju hrvatskoga narodnog identiteta.
   Tisuće mladića s ponosom je nosilo crvene beretke s grbom četvrte i geslom IN HOC SIGNO VINCES. Četvrta gardijska brigada u Domovinskom je ratu imala 194 poginula, pet gardista vode se nestalima, a 1600 njezinih pripadnika ranjeno je ili je stradalo na drugi način. Kroz nju je prošlo mnogo iznimnih boraca, dočasnika i časnika koji su danas u mirovini ili na drugim dužnostima. Svi oni, s manjim ili većim zaslugama, učinili su da ime IV. gardijske brigade postane nezaobilazno u stvaranju novije hrvatske povijesti. Značaj te brigade u Domovinskom ratu najbolje je opisao tadašnji Ministar obrane RH Gojko Šušak na svečanosti obilježavanja 4. obljetnice u Splitu 28. travnja 1995. godine: „Hrvatska vojska u svom sastavu ima sedam gardijskih brigada, sve dobro obučene i naoružane, ali samo je jedna udarna, a to je Četvrta gardijska brigada“. Bile su to proročanske riječi pred završne oslobodilačke akcije HV-a kojima je okončan Domovinski rat.
   Uspomenu na IV. gardijsku brigadu HV-a u našemu gradu i županiji pronosi Udruga veterana IV. gardijske brigade podružnica Dubrovačko-neretvanske županije, koja je prepoznata po svome radu i djelima i čiji su članovi, također, sudjelovali na svečanosti u Splitu.
B. Markota