vijesti www.metkovic.hr

 Ekologija

Kako sačuvati Neretvu?

Metković, 19.5.2006. - Pokret prijatelja prirode "Lijepa naša" ogranak iz Ploča i Eko Kvarner iz Njivica na Krku u Pločama su organizirali javnu tribinu pod nazivom "Informacijom do demokracije". Tema tribine bila je "Kako sačuvati Neretvu".
Kako je na skupu, koji je održan u Pučkom otvorenom učilištu Ploče, rekao predavač Vjeran Piršić, predsjednik udruge Eko Kvarner, razlog njegovog dolaska u Neretvu i održavanje skupa je podijeliti iskustva, stečena tijekom kampanje protiv projekta "Družba Adria" s sličnih kapanja na Kvarneru i u Isti koje su provodile eko udruge objedinjene u Plavi forum, s eko-udrugama Neretve. Prema njegovim riječima najvažnije je dignuti svijest građana, odnosno civilnog društva, a jedna izgubljena bitka ne znači izgubljeni rat.
- Ključno je samo jedno pitanje: jeste li se spremni boriti? Ako jeste, treba pripremiti kvalitetnu kampanju i energično je sprovesti. Pa makar ne uspjeli, moći ćemo jednoga dana pogledati našoj djeci u oči - rekao je između ostaloga na skupu Vjeran Piršić.
Nadalje je istaknuo kako je konceptualno bolje imati 5 "samuraja" nego 5000 rezervista te ako se kampanja organizira kvalitetno dovoljno je 5 stanovnika i 2-3 ornitologa koji su se pokazali kao najkonstruktivniji predstavnici struke. Govoreći o Neretvi istaknuo je kako je problem devastacije, koji se kroz najavljene projekte očigledno sprema Neretvi, problem i Kvarnera i svih u Plavom forumu.