vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Treća 'Večer matematike' u Gimnaziji Metković

Metković, 5.12.2015. - Treću godinu zaredom Gimnazija Metković sudjeluje u Večeri matematike, projektu Hrvatskoga matematičkog društva. I ovaj put u njoj su osim gimnazijalaca sudjelovali mnogobrojni gosti na kojima se vidjelo da su zadovoljni novim iskustvom.
   Stručni aktiv nastavnika matematike priredio je ekipno natjecanje nagradnoga karaktera – igru asocijacija začinjenu matematikom te igrom predstavljanje kombinatorike i vjerojatnosti. Neizostavne su i ove godine bile razne matematičke mozgalice, slagalice i puzzle kojima se naglašava tako poželjna otvorenost prema novim idejama, dosjetljivost, strpljivost, upornost te razvoj pojmovnog i apstraktnog mišljenja.
   Osmišljene su i radionice koje su uključivale: izradu abaka te prezentaciju računanja s pomoću njega (na ideju ravnatelja Joze Jurkovića radionicu su realizirali i uratke predstavili učenici 3. c razreda), string art i izradu čestitki, modeliranje balonima i Platonova tijela.
   Učenici su priredili plakate i dvodijelni skeč koji je bio popraćen salvama smijeha. U prvome dijelu prepoznatljive su scene kalkulantskoga prikrivanja neznanja pri odgovaranju gradiva, a u drugome kalkulacija je materijalne naravi. Uz to organiziran je i kviz Tko želi biti matematičar.
   Svrha Večeri matematike je popularizirati matematiku i omogućiti širenje matematičke kulture te motivirati učenike da se bave matematikom izvan redovitih školskih programa, ne samo jednu večer nego općenito.