vijesti www.metkovic.hr

 Zanimljivosti

Oboren Guinnessov rekord

Metković, 20.5.2006. - Sudjelujući u Quadrille danc parade 2006., 64 maturanata iz Srednje škole Metković, Gimnazije Metković, S. Š. Fra Andije Kačića Miošića iz Ploča te maturanti Gimnazije Fra. Dominika Mandića iz Širokog Brijega u susjednoj BiH, zajedno sa maturantima na još 36 lokacija u pet europskih država, prema svemu sudeći oborili su Guinnessov rekord plešući sinkronizirano najveću matursku četvorku na svijetu. Ovogodišnji rekord je preko 23 tisuće plesača, a prošle godine u rekordu je sudjelovalo 17060 plesača.
Projekt, započet u Sloveniji prije četiri godine, u Metkoviću se održao u prvom redu zahvaljujući Daliboru Dominikoviću Dadi koji je dobio licencu iz Slovenije i čitavu priredbu proveo samostalno za razliku od drugih gradova gdje su sve pripreme vodili mentori iz Slovenije. Da je Maturantska parada medijski bitna za promociju grada i čitave doline Neretve, prepoznali su i u Turističkoj zajednici Metković, te Gradu Metkoviću koji su pomogli u organizaciji.
Događaj se održao na parkiralištu robnog centra "Merkator", a sudionike i publiku pozdravio je metkovski dogradonačelnik Mato Mustapić. Točno u 12 sati, uz zvuke fanfara i himnu Gaudeamus, Metković se izravno uključio u satelitski program radio Vala 202 iz Ljubljane, a 64 plesača zaplesalo je najveću četvorku na svijetu u trajanju od 5 minuta i 50 sekundi, dajući svoj pridonos obaranju rekorda.