vijesti www.metkovic.hr

 Predstavljanje knjige

'Moja rijeka suza' Željke Mitrović Jurić

Metković, 11.12.2015. - Večeras je u organizaciji Udruge veterana vojne policije sudionika Domovinskog rata Dubrovačko-neretvanske županije u galeriji GKS-a održano je predstavljanje zbirke pjesama Moja rijeka suza Željke Mitrović Jurić, koju javnost pamti kao uplakanu djevojčicu u plavome kaputiću.
   Autorica, stradalnica i prognanica, ali i heroina, napustila je rodni Vukovar 19. studenoga 1991. godine. Fotografije uplakane djevojčice u plavom kaputiću iz vukovarske kolone obišla je svijet. Nakon progonstva i logora u Srijemskoj Mitrovici, živjela je i školovala se u Zagrebu i u Vinkovcima, a danas sa suprugom Lukom i kćeri Majom, malom Šokicom, živi u Berku pokraj Vukovara.
   Knjigu-zbirku pjesama i samu autoricu predstavio je prof. Nikola Nogolica, a Željkine su pjesme kazivali metkovski glumci amateri Ksenija Kežić Pehar i Vatroslav Markotić. Poeziju su prigodnim glazbenim programom upotpunili Neven Ilić i Leo Obrvan.
   Sama zbirka od 73 pjesme nastala je ove godine kao prošireno izdanje istoimene zbirke iz 2003. godine, kojoj je dodano šest pjesama iz zbirke Hrvatskim generalima iz 2006. te 25 novih pjesama. Zadnja pjesma u zbirci – Kada se ti smiješ optimizmom i radošću dovršava tematiku boli i stradanja ali i adoracije hrvatskih branitelja, posebno generala.
   Uime organizatora autorici i sudionicima programa, kao i GKS-u, zahvalio je Milenko Pehar, predsjednik UVVPSDR-a DNŽ, pozdravivši nazočne članove udruga iz cijele Hrvatske s čelnim čovjekom Zajednice udruga Josipom Adžićem iz Zadra.