vijesti www.metkovic.hr

 Humanitarna priredba

Metković je uvijek pokazivao svoju humanost – tako će biti i 21. prosinca

Metković, 16.12.2015. - Dvije teške životne priče Mateja Musulina Marija Skočibušića ponukale su njihove prijatelje, znance i sugrađane da udruže snage i s Malonogometnim klubom Metković organiziraju humanitarno-zabavno-sportski spektakl u svrhu prikupljanja novca za njihovo daljnje liječenje.
   Matej Musulin šestogodišnji je dječak koji je prema riječima njegove majke bio živahno dijete. S nepunih 5 godina počinju neki čudni simptomi. Pije puno vode pa povrati i tako svaki drugi dan. Otišli su do dr. Raseme koja je odmah reagirala te ih je poslala u Split. Po hitnom postupku obavljena je magnetska rezonanca i Matej dobiva dijagnozu – Meduloblastom – metastatikum! Tu mu se noć hitno ugrađuje kateter koji odvodi višak tekućine iz glave u stomak. Kada se stanje četvrti dan malo stabiliziralo krenuli su za Zagreb na Rebro, gdje je operiran. Nakon oporavka na Rebru idu za Klaićevu na dogovor za kemoterapiju. Nakon svih pregleda ponovno šok – tumor se vratio nakon 15 dana! Opet se vraćaju na Rebro pa u Klaićevu. Odradio je četiri bloka kemoterapija te je presadio matične stanice. Na kraju je ozračen. Magneti pokazuju neke točkice koje nisu operativne. Sada, kada nema nikakvih terapija, bore se alternativnom medicinom.
   Kod 42-godišnjeg Marija Skočibušića sve je počelo 1. lipnja 2015. Ni po čemu različit odlazak na posao u PVC stolariji, dotadašnji obiteljski život sa suprugom Anom i sinom Leonom prekinuo je trenutak slabosti i nesvjestica. Nakon dodatnih pretraga Mariju je otkriven karcinom na mozgu veličine 15 centimetara. Već 12. lipnja našao se na operacijskom stolu kada mu je uklonjeno sedam centimetara te zloćudne tvorevine; ostatak se nije mogao ukloniti a da Mario ne ostane trajni invalid. Nakon toga slijede kemoterapije, mučnine, povraćanja... Uskoro Mario počinje uzimati lijek koji mu je odmah ublažio posljedice kemoterapije i koji se kod mnogih ljudi u svijetu i u Hrvatskoj, pa i kod nas u Metkoviću, pokazao spasonosnim. Problem je jedino što za taj lijek Mario mjesečno mora naći 900 eura.
   U ponedjeljak, 21. prosinca 2015. u Sportskoj dvorani u Metkoviću s početkom u 16:30 u malome nogometu snage će odmjeriti lijeva i desna strana Metkovića. Prvo će na teren dječaci dobne skupine do 10 godina (U10), zatim veterani i na kraju izborne selekcije lijeve i desne strane. Na prije početka i između utakmica ispunit će zabavni sadržaj uz brojna iznenađenja.
   Organizatori vas sve pozivaju da kupnjom ulaznice od 20 kuna date svoj doprinos u liječenju Mateja i Maria te da zajedničkim bodrenjem s tribina jasno damo znak da nisu sami.