vijesti www.metkovic.hr

 Znanost

Doktorirala Dijana Jerković

Metković, 21.12.2015. - Prošloga je četvrtka na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu svoj doktorski rad na temu Samoodređenost studenata u studenskim naseljima i učestalost konzumiranja alkohola i kanabinoida obranila Dijana Jerković, čime je promovirana u doktoricu znanosti iz znanstvenoga područja društvenih znanosti, znanstvenoga polja edukacijsko-rehabilitacijskih znanosti, znanstvene grane poremećaji u ponašanju.
   Dr. sc. Dijana Jerković rodila se 1982. u Metkoviću, a odrasla je u Kuli Norinskoj s majkom Dragicom i ocem Matkom. Nakon srednjoškolskoga obrazovanja u Metkoviću upisuje Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, na kojemu 2005. diplomira socijalnu pedagogiju.
   Edukaciju iz integrativne psihoterapije završila je 2010. godine te posjeduje Europski certifikat iz psihoterapije (ECP). Poslijediplomski sveučilišni doktorski studij Prevencijska znanost i studij invaliditeta, program Prevencijska znanost: prevencija mentalnih i ponašajnih poremećaja i promocija mentalnog zdravlja na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu upisala je 2011./2012. godine.
   Od 2006. godine radila je kao odgajateljica u Domu za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi Bl. Alojzije Stepinac u Brezovici; kao izvoditeljica projekata prevencije ovisnosti u Udruzi PET+ u Zagrebu; na mjestu odgajateljice u Domu za djecu Zagreb i Domu za odgoj djece i mladeži Zagreb. Ima iskustvo u provedbi odgojne mjere pojačane brige i nadzora, mjere nadzora nad izvršenjem roditeljske skrbi te individualne psihoterapije. Od svibnja 2009. godine zaposlena je u Uredu za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske, Odjelu Nacionalne informacijske jedinice za droge i poslove međunarodne suradnje.
   Objavila je četiri znanstvena rada, jedno poglavlje u knjizi i jedan studentski rad. Podnijela je devet priopćenja na domaćim i međunarodnim znanstvenim i stručnim skupovima. Tijekom 6. konferencije Europskog društva za prevencijska istraživanja koja je održana u listopadu 2015. u Ljubljani, Society for Prevention Academic Network nagradilo ju je 2. nagradom za obećavajućeg mladog znanstvenika ( Early Career Poster 2nd Prize Certificate) temeljem poster-prezentacije rada: 'The Role of Self-Determination and Personality in Predicting the Cannabinoids Consumption among Students in Student Dormitories in Zagreb'.