vijesti www.metkovic.hr

 Koncert

Glazbeni oproštaj sa starom godinom

Metković, 30.12.2015. - Prosinačke svečanosti u organizaciji Ustanove za sport i kulturu tradicionalno završavaju Božićno-novogodišnjim koncertom Gradske glazbe Metković, koja će sljedeće godine proslaviti 130. obljetnicu svoga osnutka.
   Pod ravnanjem prof. Mihaele Pavlović brojnoj se publici predstavilo pedesetak glazbara, među kojima neki prvi put. To su: Barbara Dropuljić, Marin Ilić, Roko Kravar, Luka Kravar, Marta Penava, Marko Dodig, Marin Zvonić, Marija Kristina Majčica, Marin Dominiković i Nikola Cindrić. Među njima je sjedio i šjor Stipan Borovac, koji u Glazbi neprekidno svira punih 65 godina.
   Program je započeo Zvončićima, u čemu su se sviračima pjesmom pridružili najmlađi članovi Glazbe koji će za koju godinu također biti predstavljeni na Božićno-novogodišnjem koncertu. Nakon što je publiku i glazbare uime gradonačelnika Bože Petrova pozdravio njegov zamjenik Nikola Grmoja te im čestitao Božić i novu godinu, nastavilo se s Veselje ti navješćujem u izvođenju metkovskoga tenora Branka Medaka, gosta te glazbene večeri koji je svojim interpretacijama redovito bivao nagrađivan velikim pljeskom. Nizale su se poznate domaće i stranim melodije i vidjelo se da publika uživa u blagdanskome ugođaju.
   Pred kraj je na pozornicu izašao odnedavni predsjednik Glazbe Pavo Jerković, koji se osvrnuo na slavnu povijest glazbe, ali i najavio njezinu sjajnu budućnost, ponajprije zahvaljujući zanimanju najmlađih da postanu članovima glazbe te dobroj suradnji s Gradom Metkovićem. Jerković je iskoristio prigodu da najstarijem aktivnom članu glazbe Stipanu Borovcu uruči naročito priznanje. Šjor Stipan je zahvalio na duhovit način, rekavši da će mu to priznanje biti poticaj za njegov daljnji rad u Glazbi. Jerković je zahvalio i predao cvijeće gđi Pavlović, koja je prije tri mjeseca privremeno preuzela Glazbu u situaciji kada je ona ostala bez kapelnika, isto kao i gđi Romani Pivac, koja tradicionalno bez naknade vodi Glazbine koncerte. U publici je bio i Stipan Krmić, kojega je predsjednik Jerković predstavio kao novoga kapelnika koji će Glazbu preuzeti od Nove godine.
   Koncert je završen u bečkome duhu neizostavnom Straussovom kompozicijom Radetzky marš, a za dodatak su svi još jednom izveli Zvončiće.