vijesti www.metkovic.hr

 Baština

Jeste li ikad bili u Dobranjama?

Metković, 13.6.2006. - Mi smo iskoristili prigodu i na blagdan Svetoga Trojstva pošli sa Zborom župe Sv. Ilije koji je zajedno sa crkvenim pjevačima iz Pruda pjevao na Sv. Misi u dobranjskoj crkvi Male Gospe koju je služio dobranjsko-bjelovirski župnik don Marinko Jurišin.

Dobranjska crkva spada među najstarije u neretvanskom kraju, a zanimljivo je da još uvijek ima status župne crkve iako se gotovo svo stanovništvo iselilo u Bijeli Vir, Metković i okolna mjesta.

Nekad živo selo tako je ostalo bez ljudi. Samo stare kuće, autentični primjerci pučke arhitekture, svjedoče o nekadašnjoj živosti. Nažalost, većina ih je u jako lošem stanju i prava bi šteta bila da se potpuno uruše. Zbog svoje nadmorske visine i ljepote krajolika Dobranje će sigurno jednom biti prepoznate kao turističko odredište. Važno je samo da se sačuva njihov autentičan izgled. Za one koji tamo nisu nikada bili evo nekoliko fotografija.Nakon mise planiranu feštu u prirodi, koja se ove godine održavala drugi put, gotovo je pokvarilo nevrijeme paćeno gradom. No dva zbora na jednome mjestu bila su dovoljan razlog da se pjesmom nastavi, unatoč svemu.