vijesti www.metkovic.hr

 Kazalište

Matić i framaši još jednom ispunili gledalište GKS-a

Metković, 12.12.2016. - U sklopu Prosinačkih svečanosti sinoć su u kazališnoj dvorani GKS-a glumci amateri iz Franjevačke mladeži Župe sv. Ilije premijerno izveli predstavu Pravilnik za brak autora Gorana Matića, koji potpisuje i režiju.

Komad govori o bračnim problemima mladoga para Donata i Dore, u čiji se život stalno upliće Donatova majka Livija. Donat je prije tjedan dana slomio ruku, dok je Dora depresivna zbog nemogućnosti pronalaska posla pa mladome paru vrijeme krate prijatelji svojim čestim posjetima. Livija pokušava Donatu i Dori nametnuti svoje vizije uspješna bračnog života pa angažira lažnoga bračnog savjetnika Toru. Kada Dora shvati Livijine namjere upušta se s njom u sukob. Problem konačno rješava Donat koji ukazuje majci na njezino posesivno miješanje u njihov brak.

Predstava je satirično-humorističnoga karaktera, s radnjom prepoznatljivom svakoj sredini i situaciji, prepunoj dobro poznatih muško-ženskih bračnih odnosa. Poigravajući se s međugeneracijskim odnosima i situacijama, Matić ukazuje na neka stereotipna ponašanja ljudi te otkriva formulu uspješna braka, čiji temelji moraju biti izgrađeni na međusobnom poštivanju partnera. Uloge su tumačili Petar Pavlović (Donat), Matija Matić (Dora), Ana Veraja (Livija), Ivan Bebić (Julijo), Roko Mijoč (Maksimilijan), Filip Rodin (Oton), Bernarda Brnas (Judita), Nikola Putica (upravitelj Puljo) i Ivan Vidović (Toro).

Otkako se s predstavom Smisao Božića u prosincu 2014. pojavio kao dramaturg, Matić se sa svojim kasnijim predstavama Pravo na život i Preko reda (potonja u izvedbi MAK-a Metković) etablirao kao neretvanski Miro Gavran pa nije čudo da je velika dvorana GKS-a sinoć bila dupkom puna. Očito je da je riječ o sinergiji nadarenoga autora i mladih framaša, koji su dali sve od sebe te izvrsno naučili tekst i usvojili scenske zahtjeve koje je pred njih postavio autor teksta i režiser Matić. Sve je to, i komad i glumu, publika često nagrađivala pljeskom i smijehom. Onima koji predstavu nisu vidjeli sinoć ostaje čekati repriznu izvedbu, koja će, vjerujemo, ubrzo uslijediti.
Foto: F. Bokan