vijesti www.metkovic.hr

 Tradicija

Veselo i slatko na Trgu kralja Tomislava

Metković, 23.12.2016. - Turistička zajednica Grada Metkovića, Srednja škola Metković i Gradsko kulturno središte Metković sinoć su na Trgu kralja Tomislava upriličili dvije božićne priredbe; Božiću u susret i Slatki Božić u Neretvi.

Glazbeno-recitatorsku priredbu Božiću u susret otvorila je uz pratnju Mandolinskoga orkestra Dječja skupina KUD-a Metković pjesmom Na salašu kraj Betlema, a potom je nastupio Dječji zbor Župe sv. Ilije koji je pod ravnanjem č. s. Vedrane Krstičević otpjevao Veselje ti navješćujem i Oj djetešce moje drago. Priredbu je uveličala i Ženska klapa Žveljarin koja je otpjevala pjesme Narodi nam se kralj nebeski i Polnoćka.

Frontmen i vokalist Glazbenog sastava Versi Nikica Ilić otpjevao je Tri kralja jahahu uz pratnju Mandolinskoga orkestra KUD-a Metković. U nastavku su Nikola Družijanić i Tonća Šiljeg otpjevali Radujte se narodi i Svjetla u noći, a potom je Ivana Sršen recitirala Tajna noći. Zbor i bend mladih Župe sv. Ilije otpjevali su Veseli se Majko Božja, da bi potom uslijedili zborovi osnovnih škola don Mihovila Pavlinovića i Kule Norinske koji su zajedno otpjevali Last Christmas. Zbor OŠ Kula Norinska pod ravnanjem voditeljice Zrinke Boras izveo je još Have yourself a Merry little Christmas. Na kraju su nastupile veteranke KUD-a Metković koje su otpjevale Dobra večer ovem stanu i Dječja skupina KUD-a Metković koja je otpjevala Kolendu iz Zatona. Program su oblikovali Milan Kapović i Danijela Baćilo.

Druga je priredba bila Slatki Božić u Neretvi na čijem se početku okupljenima obratila direktorica Ureda TZ Metković Magdalena Medar Ujdur, zahvalivši Srednjoj školi Metković na uloženu trudu oko održavanja priredbe. Učenici te škole otpjevali su nekoliko prigodnih pjesama te izveli igrokaz na temu Božića. Uz priredbu je upriličen sajam na kojem su se mogli kupiti tradicionalni slatki proizvodi kakvi se u dolini Neretve prave za Božić, a promrzli su se mogli ugrijati uz kuhano vino te okrijepiti uštipcima. Sav prihod od prodaje darovat će se u humanitarne svrhe.
F. Bokan