vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Znanstvene čarolije

Metković, 3.1.2017. - Što je zrak? Koja su svojstva vode? Kako nastaje kiša? Odgovore na sva ta pitanja danas su mogli dobiti predškolci i osnovci koji su sudjelovali na dvjema radionicama u Gradskoj knjižnici Metković.

Projekt Znanstvene čarolije započeo je 2010. godine pod pokroviteljstvom Hrvatskoga kemijskog društva i svrha mu je popularizacija znanosti među najmlađim dobnim skupinama. Voditeljica Martina Manenica i njezina asistentica Marija Mijić na zanimljiv su način trima pokusima uvele mališane u prvu radionicu Zimske radosti. Pokusima su djeci pojasnile zimske pojave predodžbom o vodi, promatranjem leda, te odnosa leda i soli u zimskim uvjetima.

Druga radionica pod nazivom Vrijeme je za vrijeme okupila je brojne učenike koji su se upoznali sa svojstvima vode, leda i pare. Pokusima su nastojali doći do odgovora koja je voda teža; hladna ili topla, proučiti odnos ulja i vode i sl.

– Želimo razbiti predrasude o kemiji i fizici kao najtežim predmetima predmetima u osnovnoj školi te naglasiti da upravo ti predmeti zapravo pojašnjavaju svijet oko nas i prirodne pojave – rekla nam je Martina Manenica.
M. Pehar