vijesti www.metkovic.hr

 Obavijest

Uklanja se čempres pokraj GKS-a

Metković, 9.1.2017. - Iz Odsjeka za komunalne poslove, prostorno planiranje i fondove EU obavještavaju građane da će sutra, 10. siječnja 2017. godine biti uspostavljena privremena regulacija prometa ispred Gradskoga kulturnog središta u Metkoviću, na raskrižju ulice Stjepana Radića i prilaza Lučkom mostu. Razlog je uklanjanje oštećenoga čempresa.

Promet će se odvijati naizmjeničnim propuštanjem vozila jednim prometnim trakom. Privremena regulacija prometa započet će u 8 sati i trajat će do završetka radova.

Odlazi, tako, još jedan simbol grada, stablo za koje se smatra da je posađeno prije više od 150 godina kada je Metković cestovno povezan s Mostarom. Odlukom Skupštine Općine Metković od 1965. čempres je bio pod državnom zaštitom kao pojedinačno stablo parkovne arhitekture, no ta je zaštita, očito, bila slaba. Odavno mu je središte debla bilo počelo truliti pa je oštećenje sanirano betonom, a u posljednjih dvadesetak godina suši mu se vrh pa kao takav predstavlja opasnost za automobile i pješake. Budući da je u međuvremenu nestao s popisa zaštićenih dijelova prirode (o čemu se očitovao Upravni odjel za zaštitu okoliša i prirode DNŽ), obveza je gradskih služba da ga iz sigurnosnih razloga uklone.