vijesti www.metkovic.hr

 Požar

Kako zaustaviti požare u tršćacima

Metković, 12.1.2017. - Jučer je u hotelu Narona u organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima Dubrovačko-neretvanske županije održan sastanak na temu Požari tršćaka u području delte rijeke Neretve.

Okupljene je pozdravio Maroje Burić i kratkom ih prezentacijom uveo u raspravu o tom gorućem problemu u zaštićenom području. U njoj su sudjelovali predstavnici Grada Metkovića, vatrogasnih zajednica i policije.

Delta rijeke Neretve predstavlja najveće i najvrjednije ostatke rijetkih reliktnih sredozemnih močvara u Hrvatskoj s očuvanim obalnim lagunama i jedna je od malobrojnih preostalih u Europi. Požari tršćaka jedna su od najvećih prijetnji prirodnim resursima toga područja i staništima strogo zaštićenih vrsta. Razgovaralo se o tome kako osvijestiti javnost o štetnosti paljenja tršćaka te na koji način riješiti probleme i zaštiti močvarna staništa. Neki od mogućih rješenja su formiranje interventnog vatrogasnog tima, postavljanje videonadzora, edukacija građana putem javnih ustanova, ali i poticanje selektivnih oblika turizma poput birdwatchinga. Zapovjednik JVP Metković Nikica Zovko naglasio je da se radi o požarima koji se brzo rasplamsaju, a teško ih je gasiti zbog nepristupačnog terena.

Radi se o kompleksnom problemu i potrebna je intervencija svih javnih ustanova, ali i građana da bi se stalo u kraj razaranju ekosustava biljnog i životinjskog staništa.
M. Pehar