vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Pravilnik za pomoćnike u nastavi

Metković, 13.1.2017. - U organizaciji UOSI Prijatelj i Ministarstva znanosti i obrazovanja jučer je u metkovskome GKS-u održano predavanje na temu Rasprava o pravilniku za pomoćnike u nastavi.

Okupljene su na početku pozdravili predsjednik UOSI Prijatelj Antiša Puljević i izaslanik župana DNŽ, pročelnik za zaštitu okoliša i prirode Nikola Veraja, koji je rekao da Županija prati rad Udruge Prijatelj te je u njemu podržava. Načelnica Sektora za zajedničke poslove i programe u Ministarstvu Vera Šutalo pozdravila je prisutne i naglasila da postoje jasni kriteriji i mjerila prema kojima bi Ministarstvo i službe radile kvalitetno kako bi se osigurala potrebna sredstva za pomoćnike u nastavi. Pomoćnik u nastavi može pružati potporu jednom ili dvoje učenika u istom ili različitim razrednim odjelima obrazovne skupine, uzimajući u obzir individualne potrebe svakoga učenika. Svrha potpore pomoćnika u nastavi je izjednačavanje mogućnosti učenika s teškoćama s ostalima, osiguravajući im primjereno obrazovanje s tendencijom osamostaljivanja u školi.

Voditeljica Službe za manjine i učenike s teškoćama u razvoju Marijana Gojčeta naglasila je da pomoćnik u nastavi neposredna potreba djetetu te nije zamjena za učitelja i ne smije mu se stavljati ta odgovornost. Nakon donošenja pravilnika slijedi određivanje statusa pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika koji će nakon jednogodišnjega stručnog osposobljavanja dobiti svoje radno mjesto u sustavu obrazovanja. – Važno je spomenuti i nezanemarivu ulogu udruga koje u suradnji s roditeljima uspješno ostvaruju projekte – rekla je Gojčeta.
M. Pehar