vijesti www.metkovic.hr

 Obavijest

Film 'Huda jama – strogo čuvana tajna' u veljači u Gradskome kulturnom središtu

Metković, 17.1.2017. - Film Huda jama – strogo čuvana tajna Romana Leljaka bit će prikazan u Gradskome kulturnom središtu Metković u srijedu, 8. veljače s početkom u 19 sati.

Leljak je u studenome 2015. u Galeriji GKS-a predstavio svoju istoimenu knjigu u kojoj govori o strašnim zločinima koje su neposredno nakon Drugoga svjetskog rata počinili partizani, većinom nad poraženom hrvatskom vojskom koja se povlačila s Bleiburga, među kojom je bio velik broj civila – djece, žena i staraca.

Blizu slovenskoga sela Huda Jama nalazi se istoimeni bivši rudnik u sklopu kojega je Barbarin rov, u kojemu je 2009. godine pronađena masovna grobnica. U prvih 15 metara rova pronađena su ostatci 726 ubijenih bez prostrjelnih rana pa se prema tome, ali prema položaju mumificiranih tijela smatra da su živi zakopani. Ljeljak temeljem svojih istraživanja zaključuje da se u cijelome rovu nalazi oko 3000 žrtava, a to je samo jedan rov. Kaže i to da je Huda jama samo jedno od takvih stratišta Hrvata u Sloveniji, u kojoj ih je evidentirano čak 240, dok se broj žrtva procjenjuje 140 000.