vijesti www.metkovic.hr

 Manifestacije

Oku i uhu ugodna večer u Prirodoslovnome muzeju Metković

Metković, 28.1.2017. - Prirodoslovni muzej Metković sinoć je u sklopu manifestacije Noći muzeja ugostio veliki broj naših sugrađana i gostiju grada, koji su s velikim zanimanjem obišli postav Muzeja što ga mahom čine ptice, ali i druge životinje koje žive, ili su živjele u dolini Neretve.

Kako nam je rekla ravnateljica Ivana Baće, tema ovogodišnje Noći muzeja je glazba i poznati glazbenici. Tako je poveznica postava Muzeja s glazbom upravo Dragutin Rucner, jedan od osnivača nekadašnje Ornitološke zbirke Metković i autor većine preparata. Osim što je bio pasionirani ornitolog, Rucner je bio i glazbenik pa je to prenio na svoju djecu i unuke, koji su, također, poznati glazbenici. Izvanredan sluh omogućavao mu je da u prirodi ptice prepoznaje prema njihovu pjevu.

Prirodoslovni muzej Metković od otvaranja karakterizira multimedijalnost pa se osim promatranja preparata u vitrinama može čuti i pjev ptica te glasanje drugih životinja. Stoga su sinoć posjetitelji mogli zastati, sjesti na jastuke i osluhnuti prirodu. Tako se nastojalo stvoriti asocijativne slike na različite predjele doline Neretve, budući da živimo u gradu pa nas okružuju zvukovi različitih tehnologija, koji nam ne dopuštaju upoznati iskonski zvuk prirode. U svrhu podizanja razine ekološke osviještenosti, Prirodoslovni muzej u sklopu svoga djelovanja organizira i radionice za djecu pa su u jednoj prostoriji bili izloženi i radovi nastali na takvim radionicama.
F. Bokan