vijesti www.metkovic.hr

 Metković 600

Metkovski grb na plitici staroj preko 120 godina

Metković, 29.1.2017. - Evo još jednoga priloga metkovskoj povijesti. Metkovski zet i kolekcionar Zlatko Huzek iz Zagreba svojedobno nam je ustupio zanimljivu fotografiju plitice za voće iz Hotela Austria, koji je u Metkoviću otvoren 1890. pa je tako bio jedan od prvih hotela na istočnoj obali Jadrana.

Nama je ta plitica zanimljiva i po tome što se u njezinu središtu nalazi motiv koji je Grad Metković 1996. uzeo za svoj grb, a to je u osnovi kvadrat podijeljen na četiri jednaka polja. Dva su dijagonalno plava, a dva srebrna, tj. bijela. Autor rješenja je ak. kipar Nikola Vučković, koji je inspiraciju našao u povijesnim vrelima.

Naime, godine 1339. španjolski fratar i kartograf Angelino Dulcert objavio je na Mallorci portulan (peljar) na kojemu je na područje doline Neretve ucrtana zastava s dvama plavim i bijelim poljima, a uz stijeg stoji upisano Narent. Isto se ponavlja godine 1375., kada je nastao poznati Katalonski atlas Abrahama Cresquesa. Budući da su na objema kartama obilježene luke, riječ Narent najvjerojatnije označava srednjovjekovnu luku Drijeva/Driva (od drva) koja se nalazila uzvodno od Metkovića. Uz nju je, zasigurno, vezan i dokument s prvim spomenom Metkovića iz 1422. u kojem je opisan „incident“ na Neretvi pod Metkovićem. Drijeva su Dubrovčanima bila važna luka pa su njihovi carinici budno motrili da se ne nanese šteta Republici. Među poželjnije trgovačke „artikle“ spadali su sol i roblje.

Vratimo se plitici. Očito je da je netko koncem XIX. st. to znao to pa je graveru sugerirao što sve želi. Graver je malo pogriješio pa je napisao Metkovich, ali je zato (hrvatski) napisao Austrija, umjesto Austria, kako se hotel zvao, a što je vidljivo iz priložene razglednice. Na njoj se vidi da je, kada je fotografija snimljena, tamo bila i poznata Hrvatska narodna čitaonica, a uz zgradu hotela bila je Gostionica Europa vlasnika Josipa Pavlovića. Napisano je PAVLOVIĆ-A, upravo kako se još uvijek mnogim medijima zna „zalomiti“ pa napišu MOST-a, MOST-u…