vijesti www.metkovic.hr

 Maškare

Što li su metkovski glazbari 1970. došli tražiti od fra Vinke?

Metković, 3.2.2017. - Uskrs je ove godine prilično kasno pa nam tako kasne i maškare. Počet će 19. veljače, a završiti 28. veljače. Tako i treba – točno 10 dana, a ne kao ona komercijala što se razvuće mjeseca dana. Jedino našim susjedima Opuzencima priznamo tradiciju da Marka pale – na Čistu srijedu.

Nekada su maškare bile jedan od najvažnijih društvenih događaja. Gala-zabava je, uz Plavo-bijelu noć NK 'Neretva' (jeste li osigurali mjesto u Restoranu 'Adria' 10. veljače?) i Maturalnu zabavu Gimnazije, veljaču desetljećima činila najzabavnijim mjesecom.

Naravno, najvažnija je bila velika povorka, a u njoj su bile dvije konstante – Marko Krnjeval i Gradska glazba Metković, koju smo kolokvijalno zvali limenom glazbom.

Na gornjoj fotografiji zabilježeni su metkovski glazbari u veljači 1970. Ustupio nam ju je naš svjetlopisni kroničar Ivo Veraja, a prostor je dvorište župne kuće sv. Ilije. Na fotografiji je i tadašnji župni kapelan fra Vinko Prlić, koji je ovih dana proslavio 50. obljetnicu svećenstva, na čemu mu čestitamo. Bit će da su glazbari kod fra Vinke došli da ih se pred Svevišnjim spomene zbog ludosti koje su načinili (ili će ih tek načiniti) u maškarama.

Većine, premda maškaranih, dobro prepoznatljivih lica više, nažalost, nema među nama. Vjerujemo da ćete ih prepoznati, a 'dičinu' na skalinima objavljujemo uvećanu. Sigurni smo da će se međusobno prepoznati.