vijesti www.metkovic.hr

 Maškare

Naši Krnjevali

Metković, 12.2.2017. - Na današnji dan sljedeći tjedan počinju maškare. Maškarat će se vrtićani, za koje će u Gradskoj dvorani biti priređen ples pod maskama. Tada ćemo prvi put ugledati i ovogodišnjega Marka Krnjevala.

Tko će biti Marko Krnjeval, nekada je uoči maškara u Metkoviću bila glavna tema. Uvijek su to bile lutke vezane uz naše sugrađane (sugrađanke) ili uz lokalnu temu. No, godine 1991. to je bio balvan, ali je već 1992. lik ponovno lokalni – političar čija je lutka upaljena na Trgu, no odmah je napravljena nova s jasnom porukom. Dakle, gorio je prije „vakta“ Marko i davnih godina. Ipak, rekorder je prošlogodišnji koji je službeno upaljen tek iz trećega puta.

Mi smo pripremili mali pregled Krnjevala kroz prošlost. Najstariji je iz prve polovine šezdesetih i ženska je lutka. Što je predstavljala, tj. kakva je poruka bila, možda se sjete stariji. Neki će možda prepoznati i mjesta na kojima su nastale te dvije fotografije. Vrlo su blizu jedno drugome.

Naš arhiv seže do 2003., od kada je bilo vrlo maštovitih i dotjeranih kreacija, a u njega smo uključili i nekoliko prudskih Krnjevala koji su posljednjih godina sve bolji.

Zahvaljujemo Ivi Veraji što nam je za ovaj pregled ustupio nekoliko prvih fotografija.