vijesti www.metkovic.hr

 Projekti

Odabrana inačica spoja na A10, predložena obilaznica desnom stranom grada s novim mostom

Metković, 15.2.2017. - U Galeriji GKS-a jučer je održano predstavljanje Prostorno-prometno-građevinske studije cestovne mreže državnog značenja na širem području Metkovića. U nazočnosti gradonačelnice Katarine Ujdur te njezina zamjenika i saborskoga zastupnika Mosta Nikole Grmoje, zainteresiranim građanima Studiju su predstavili stručnjaci iz Hrvatskih cesta.

Studija obuhvaća povezivanje Metkovića na sustav autocesta, izmještanje prometa iz središta grada te smanjenje zastoja na GP Metković. Da bi se to ostvarilo predviđa se izgradnju novih dionica cesta i poboljšanje prometnih uvjeta na postojećim cestama na širem području Metkovića.

U Studiji je detaljno analizirano stanje postojeće prometne infrastrukture te je naglašena specifičnost gradnje novih dionica jer planirane trase prolaze kroz područja Ekološke mreže Natura 2000 i arheoloških nalazišta. Važno je naglasiti da je Prostornim planom Grada Metkovića planirana izgradnja obilaznice na desnoj strani, tj. spoja Puta Narone do državne ceste DC62 (Metković – Kula Norinska) te izgradnja novoga mosta preko Neretve. Isto tako, planirana je rekonstrukcija rotora na spoju Kneza Branimira i Puta Narone te izgradnja novoga na prilazu Lučkome mostu kod Gradskog kulturnog središta. Zbog premještanja GP Metković na novu lokaciju napušta se obilaznica Metkovića na lijevoj strani, koja je iz Doljanskoga polja trebala voditi tunelom kroz Predolac i dalje uz natapani kanal te se s državnom cestom DC9 spajati nasuprot Krvavca II.

Studijom su predstavljene tri inačice spojne ceste od Metkovića do autoceste A10 u blizini naselja Grgići i Čarapine, s time da jedna ima podinačicu.

Što se tiče intenziteta prometa na graničnim prijelazima, brojenjem je ustanovljeno je broj automobila koji ulaze u Republiku Hrvatsku preko GP Metković (Doljani) opada, dok raste broj automobila koji ulaze u Republiku Hrvatsku preko graničnih prijelaza Nova Sela i Prud. Stanovnici Ulice Stjepana Radića izrazili su zabrinutost zbog mogućnosti još veće prometne gužve kada proradi novoizgrađeni granični prijelaz na Đumruku. Nikola Grmoja im je rekao da je resorni ministar Oleg Butković obećao doći u Metković i pomoći u rješavanju toga problema.