vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Prijatelji otkrivaju kako je nastao naš grad

Metković, 16.2.2017. - Uvelike su započele aktivnosti u sklopu Projekta 'Prijatelji otkrivaju kako je nastao naš grad', što ga zajedno provode OŠ Stjepana Radića, Gimnazija Metković i Udruga osoba s invaliditetom 'Prijatelj' iz Metkovića.

– Naš projekt je koncipiran kao rad u partnerstvu. Na njemu rade učenici, odgojno obrazovni djelatnici Gimnazije Metković i OŠ Stjepana Radića te djelatnici članovi Udruge 'Prijatelj'. Tema je nastajanje grada, a zadatak nam je istražiti nastajanje našega grada na nekoliko razina: s povijesnoga gledišta, aspekta fizike, sporta, umjetnosti, kazališta, a sve ćemo to obavljati putem dogovorenih i dobro pripremljenih radionica. Djelatnosti Projekta su istraživanja, izložbe s opisima, sportske djelatnosti, radionice izrade predmeta iz različitih povijesnih razdoblja, radionice iz fizike, kazališna predstava, a gotovi proizvodi će biti snimljeni i objavljivani na eTwinning stranicama, web-stranicama škola, Facebooku i PASCH-stranicama Goethe Instituta te će imati priliku sudjelovati na raznim natjecanjima. Riječ je o razvoju osnovnih i transverzalnih vještina (poduzetništvo, digitalne i motoričke vještine, višejezičnost).

Dakle, u ovom ćemo projektu istraživati povijest Metkovića u svom funkcionalnom smislu, tj. koje su predmete ljudi u pojedinom dobu proizvodili i koristili za potrebe svakodnevnoga života ili u neke druge namjene. Povijesne činjenice proučavat ćemo s više aspekata; s povijesno-kulturološkog aspekta, s aspekta fizike i s aspekta modeliranja. Sama provedba aktivnosti temelji se na aktivnom sudjelovanju učenika Gimnazije i Osnovne škole Stjepana Radića, koji se pojavljuju i kao korisnici i kao provoditelji i kao pomagači-asistenti učenicima s teškoćama u razvoju i mladima s invaliditetom. Ovakvim načinom senzibiliziramo učenika bez teškoća na učenike s teškoćama i razbijamo eventualne predrasude, a učenicima s teškoćama omogućujemo lakše uključivanje u svakodnevicu.

Projekt je putem otvorenoga javnog natječaja dobio financijsku potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske – javili su nam iz Gimnazije Metković.