vijesti www.metkovic.hr

 Rad udruga

Izrada maska u Udruzi 'Otac Ante Gabrić'

Metković, 20.2.2017. - Danas je u prostorijama Udruge Otac Ante Gabrić održana radionica u sklopu Projekta Prozor u prošlost vrata u budućnost na kojoj su sa svojim učiteljicama učenici sudjelovali iz područnih škola Bijeli Vir i Mlinište.

Riječ je Projektu izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2016./2017., kojemu je svrha podizanje svijesti lokalne zajednice o vrijednostima volontiranja te razvijanje osjećaja senzibiliteta za druge osobe. Tim se Projektom nastoji potaknuti i uspostaviti bolja komunikacija sa starijim osobama te njegovanje i čuvanje od zaborava tradicijskih vrijednosti zavičaja. Partneri u projektu su OŠ Stjepana Radića i Dječji vrtić Metković, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja je za njegovu provedbu izdvojilo 60.000 kn.

Današnja radionica započela je legendom o kralju Norinu koju je ispričala voditeljica Projekta Anđelina Jerković, nakon čega su učenici započeli s izradom maski kralja Norina.

Raspoređeni u tri skupine učenici su s voditeljicom radionice Paulom Miličević i članovima Udruge, osobama treće životne dobi, s velikim oduševljenjem i zanimanjem izrađivali maske od kojih će dvije ponijeti u škole, a treća će ostati u Udruzi za uspomenu na današnje druženje.

– Djeca iz područnih škola na neki način su dislocirana od izvanškolskih aktivnosti koje njihovi vršnjaci u gradu imaju, stoga je ovo prilika da se i oni uključe u život zajednice a kroz naša zajednička druženja susreću se i različite kulture življenja, jer se kulturni život nije jednako razvijao na selu i u gradu – rekla je Anđelina Jerković.
M. Pehar