vijesti www.metkovic.hr

 Izbori

Kuran i službeno kandidat SDP-a i HSU-a

Metković, 21.2.2017. - GO SDP-a Metković i GO HSU-a Metković danas su u Zgradi političkih stranaka predstavili zajedničkoga kandidata za gradonačelnika Metkovića na predstojećim lokalnim izborima Krešimira Kurana.

Uvodnu riječ imala je Sandi Šprlje Obradović, potpredsjednica GO SDP-a Metković, koja je pozdravila sve okupljene članove stranačkih organizacija i predstavnike medija. Potom se okupljenima obratio Siniša Bebić, potpredsjednik GO HSU-a Metković, rekavši da je metkovski HSU odlučio podržati Krešimira Kurana kao kandidata za gradonačelnika Metkovića. Prema njegovim riječima, ta je odluka metkovskoga HSU-a bila je očekivana s obzirom na to da su u prethodnom četverogodišnjem razdoblju imali odličnu suradnju s metkovskim SDP-om.

Krešimir Kuran je u svome predstavljanju zahvalio na podršci gradskim odborima SDP-a i HSU-a. U posljednje tri godine, otkako je na čelu metkovskoga SDP-a, uspio je konsolidirati stranku i povećati broj članova. Kaže da se danas Metković predstavlja kao grad u kojemu teče med i mlijeko, a o tome u kakvome je stanju Metković mogli bi pričati oni koji su ga napustili. Nakon dvadeset godina vlasti desnih političkih opcija, koje nisu poduzele ništa da spriječe zatvaranje obrta i iseljavanje, vrijeme je da se dogode promjene, smatra Kuran. Tvrdi da Grad Metković ima odličnu poziciju jer se nalazi na sjecištu cestovnih prometnih pravaca, a tu su i riječna luka te Luka Ploče. Nadalje, smatra da se teritorijalnom reorganizacijom devedesetih godina učinila šteta Gradu Metkoviću jer je ostao bez prostora. Tvrtke koje su nekada privlačile visokoobrazovani kadar više ne postoje, a i one koje su preživjele privatizaciju žive na ostacima nekadašnjih tvrtki. Kuran je u svome daljnjem izlaganju istaknuo da planirana gospodarska zona na Dubravici nije rješenje za gospodarsko oživljavanje grada već da se puno veći potencijal krije u gospodarskoj zoni Nova Sela, kojom bi upravljali Grad Metković i Kula Norinska putem zajedničke tvrtke. U svemu tome, ističe Kuran, treba voditi računa da se ta zona ne pretvori u isključivo trgovačko-skladišnu zonu, nego da ima osjetno zastupljenu proizvodnu dimenziju.

Kuran je naglasio da je Metkoviću potrebna nova upravno-teritorijalna reorganizacija, odnosno spajanje administrativnih jedinica. U sljedeća dva mjeseca bit će predstavljen program i ostatak tima koji će uz članove metkovskoga SDP-a i HSU-a činiti i nezavisni kandidati.
F. Bokan