vijesti www.metkovic.hr

 Rad udruga

'Brkata sjenica' zbrinula šumsku sovu

Metković, 27.2.2017. - Mnogo puta do sada reagirali smo na pozive oko ozlijeđenih ptica, ali ovu vrstu nismo imali prilike do sada rehabilitirati. Naime, pozvao nas je gospodin Zdenko Rendulić iz Podace da je u blizini, na magistrali, na cesti našao ošamućenu sovu – rekao je Bariša Ilić iz Ornitološke udruge Brkata sjenica.

Pticu smo preuzeli, pregledali i ustanovili da nema nekih većih ozljeda, krila su zdrava, ptica je samo u šoku, vjerojatno ju je udario automobil. Radi se o šumskoj sovi Strix aluco koja bude velika oko 40 cm, a raspona krila do 100 cm.

Zdenku smo zahvalili i pticu donijeli u Metković, nahranili i zbrinuli u volijeri, tj. velikoj krletci. Nakon dva dana, kada smo je pustili, slobodno je letjela u garaži pa smo procijenili da je nakon pet dana rehabilitacije pustimo nazad u prirodu blizu mjesta gdje je nađena, samo u brdu dalje od magistrale, što smo i napravili.

Šumska sova je kod nas rjeđa, samo ime govori da to je ptica većih šuma i ova se vjerojatno spustila s Biokova u potrazi za hranom.