vijesti www.metkovic.hr

 Domovinski rat

Humanitarni rad u Donjem Poneretavlju tijekom Domovinskog rata

Metković, 13.3.2017. - Iz tiska je nedavno izašla nova knjiga plodnoga metkovskog povjesničara dr. sc. Ivana Jurića „Humanitarni rad u Donjem Poneretavlju tijekom Domovinskog rata 1911. - 1995.“ Riječ je o knjizi u kojoj autor donosi mnoštvo dokumenata, novinskih članaka i fotografija iz tih teških vremena.

U srpnju 1991. Vlada RH utemeljuje Republički centar za zbrinjavanje i pomoć prognanicima i Ured za prognanike i izbjeglice pri Ministarstvu rada i socijalne skrbi. Izvršno vijeće Skupštine Metković 3. rujna 1991. donosi Rješenje o osnivanju i imenovanju Odbora za zbrinjavanje i smještaj izbjeglica. Prvi prognanici u Domovinskom ratu na područje Općine Metković dolaze već 6. kolovoza 1991. iz ratom pogođenih područja sjeveroistočne Hrvatske. Prvi val izbjeglica u Metković dolazi 25. rujna 1991. sa stolačkoga područja. Tada je evidentirano 58 obitelji s 236 članova, no prema drugoj evidencije čini se da ih je bilo oko 400. Velik val izbjeglica iz BIH u Metković stiže početkom travnja 1992. Bilo je to vrijeme priprema za oslobađanje lijeve obale Neretve nizvodno od Mostara.

Osim podataka o prognanicima i izbjeglicama Jurić opisuje humanitarni rad Caritasa i Crvenoga križa te Centra za socijalni rad Općine Metković, isto tako i u Opuzenu i Pločama. Jedno poglavlje posvećeno je pomoći koja nam je stizala iz inozemstva; Novoga Zelanda, Australije, Kanade, SAD-a, Italije, Njemačke, Francuske… Poseban dio u knjizi predstavlja popis izbjeglica, što ga je sastavio Centar za socijalni rad Metković, u kojemu je evidentirano 1769 osoba.

Knjiga se može nabaviti kod autora na metkovskoj adresi Mlinska 45.