vijesti www.metkovic.hr

 Politika

Most prikazao postignuća u kulturi i nove snage

Metković, 16.3.2017. - Most nezavisnih lista danas je u svojim prostorijama u Metkoviću održao konferenciju za medija na temu kulture te predstavio svoja nova pojačanja. – Riječ je o jednoj u nizu „presica“ koje će Most održati sljedećih dana – rekla je gradonačelnica Katarina Ujdur, Mostova kandidatkinja za gradonačelnika na svibanjskim izborima.

Ravnatelj Ustanove za kulturu i sport Milan Kapović osvrnuo se na djelovanje Gradskoga kulturnog središta, kao dijela Ustanove, u razdoblju otkako Most upravlja gradom.

Prvi veći projekt bio je oživljavanje kinoprikazivačke djelatnosti u Metkoviću. S projektom se krenulo 2014., a 6. ožujka 2015. otvoreno kino Pobjeda koje djeluje u sklopu GKS-a. Ukupni trošak investicije iznosio je nešto više od 906 tisuća kuna, od čega je 606 tisuća kuna investirao Grad Metković, a od Ministarstva kulture Republike Hrvatske Ustanova je dobila 300.000 kn bespovratnih sredstava. Najviše je utrošeno na nabavu kinoprojektora te novoga razglasa renomiranog francuskoga proizvođača. Kino je do konca 2016. imalo 253 projekcije, koje je pogledalo ukupno 20.857 gledatelja.

Budući da je sustav kazališne rasvjete bio star četrdesetak godina, dijelom i pokvaren, godine 2015. krenulo se u nabavu nove opreme. U rujnu je Ustanova aplicirala na Natječaj Ministarstva kulture Republike Hrvatske u sklopu Investicijske potpore s programom Uređenje i opremanje zgrade Gradskog kulturnog središta Metković. Iz dobivene potpore za oko 230 tisuća kuna nabavljena su 23 suvremena reflektora kojima se upravlja daljinskim nadzorom pomoću nove konzole za rasvjetu. Time su stvoreni normalni tehnički uvjeti koje zahtijevaju suvremenije produkcije, bilo kazališne, tj. dramske, bilo glazbene.

U sklopu iste Investicijske potpore realiziran je jedan od kapitalnih projekata, a to je kompletna sanacija krova i akustične školjke iznad ljetne pozornice. Pri tome je poštivan izvorni projekt Aleksandra Freudenreicha. Uz krovište i pozornicu sanirana je i terasa iznad ulaza u gledalište, tako što je na nju stavljena hidroizolacija i nove pločice pa je tako zaštićena i projekcijska prostorija za buduće ljetno kino. Za to je potrošeno blizu 281 tisuću kuna. Sveukupna investicija nabave kazališne rasvjete i sanacije ljetnoga kazališta iznosila je preko 510 tisuća kuna. Ministarstvo kulture je za to izdvojilo 400 tisuća kuna, a ostalo je pokriveno iz Proračuna Grada i vlastitih sredstava.

Nabava novih stolica za kazališnu dvoranu nastavak je ulaganja u zgradu GKS-a. Za to je Ministarstvo kulture RH odobrilo 600 tisuća kuna, dok je Grad u svome Proračunu osigurao još 200 tisuća. Tako će nakon gotovo 40 godina naše kazalište (i privremeno kino) dobiti stolice koje odgovaraju suvremenim standardima.

Kapović je na kraju naveo i mnoge manje investicije u koje je Ustanova morala ući da bi otklonila mnoge tehničke i sigurnosne nedostatke na koje je obvezna zakonom. Primjerice: prazni hidrantski ormarići, nedostatak protupanične rasvjete, nedostatak plana evakuacije, neispravan sustav niskonaponskih instalacija, gromobrana i sl. Sve to je stajalo preko 40 tisuća kuna. Koliko neke naoko obične stvari stoje, Kapović je ilustrirao nabavom novoga pozadinskoga platna, tzv. horizonta. Za nj je u suradnji s KUD-om Metković izdvojeno 26.500 kuna.

Na kraju je Kapović podnio izvješće o svim događajima u GKS-u i njihovoj posjećenosti. 2014. pa do konca 2016. odigrane su 73 kazališne predstave na kojima je bio 16.541 posjetitelj. Organizirano je 19 izložaba (1.408 posjetitelja), 102 koncerta (16.575) te 256 tribina, predavanja, predstavljanja, radionica i sl. s 28.179 posjetitelja. Sve to daje broj od ukupno 450 događanja na kojima je bilo 62.703 posjetitelja. Tome treba dodati i kinoprojekcije, što znači da je kroz GKS prošlo oko 84 tisuće posjetitelja.

U drugome dijelu konferencije gradonačelnica Ujdur predstavila je dvoje ljudi koji su odlučili priključiti se Mostu. To su Marijana Gluščević i Viktor Begić.