vijesti www.metkovic.hr

 Projekti

Predstavljen projekt tvornice za preradu voća

Metković, 13.4.2017. - Danas je u bivšoj Rectusovoj zgradi na Unki održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen projekt izgradnje tvornice za preradu voća u sklopu tvrtke Neretva fruits, koja je, pak, zajednički projekt Stanić Grupe i tvrtke Metković razvoj.

U prvoj fazi projekta uložit će se oko šest milijuna eura za izgradnju kapaciteta, nabavu opreme i tehnologije te za izradu dokumentacije. Pogon će se prostirati na 9000 m² (3000 m² zatvorena prostora) te će u toj prvoj fazi zapošljavati 50-ak radnika, dok se u narednim fazama očekuje otvaranje novih radnih mjesta.

Planirano otvorenje tvornice za preradu voća je pred početak berbe mandarina 2018. godine. Kada tvornica započne s radom prerađivat će se mandarine iz doline Neretve, a u sljedećim fazama razvoja poslovanja planira se proširiti i na preradu drugih vrsta voća. U prvoj godini planirano je preraditi 5.000 tona mandarina, u narednom trogodišnjem razdoblju očekuje se rast prerađene količine na 8.000 tona, da bi se dugoročnim planom na godišnjoj razini prerađivalo 10.000 tona. Osnivači žele u projekt uključiti što veći broj lokalnih proizvođača i otkupljivača te osigurati sirovinu za daljnju preradu i proizvodnju sokova, marmelada i eteričnih ulja.

Tvornica će imati suvremene tehnološke sustave pomoću kojih će biti ekološki prihvatljiva za zajednicu te će poslovati prema zahtjevima kružnoga gospodarstva, što podrazumijeva korištenje preradom nastaloga otpada kao sirovine za proizvodnju energije ili proizvodnju stočne hrane.

Konferenciji su nazočili predsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov, gradonačelnica Metkovića Katarina Ujdur, zamjenik gradonačelnice i saborski zastupnik Nikola Grmoja, predsjednik Uprave tvrtke Stanić beverages Ivan Bacci, direktor tvrtke Neretva fruits Josip Brakus i direktor tvrtke Metković razvoj Zoran Kozina. Na predstavljanju projekta bili su još i ministar pravosuđa Ante Šprlje, vlasnik tvrtke Stanić Grupa d.o.o. Svjetlan Stanić te gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić.

Gradonačelnica Ujdur izjavila je da mjere kojima se potiču investicije u Gradu Metkoviću daju rezultat te da je tvornica dobra vijest za čitav kraj, posebno za poljoprivredne proizvođače, a nova radna mjesta uvijek su potrebna. Rekla je da je iznimno zadovoljna što je Grad Metković prepoznat kao dobro poslovno okruženje te će se i dalje nastaviti s provođenjem aktivnosti koje privlače potencijalne investitore. Gospodarstvo će se tim projektom dodatno unaprijediti, a domaća hrana i proizvodi bit će dostupniji na tržištu.

Na kraju konferencije predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov kazao je da je danas poseban dan za dolinu Neretve, naročito za sve koji su radili na tom projektu. Nadalje je rekao da ako postoje dvije stvari zbog kojih se on uključio u politiku, onda se danas događa jedna od te dvije stvari. Zahvalio je svim kolegama koji su radili na tom projektu skoro već četiri godine, tj. od trenutka kada su preuzeli vlast u Metkoviću. Rekao je da je bilo uspona i padova, ali nisu odustajali. Zahvalivši tvrtkama Neretva fruits i Stanić Grupa d.o.o. što su odlučile doći u dolinu Neretve, Petrov je zaključio da je riječ o kapitalnom projektu i da se nije dogodio pitanje je što bi bilo s proizvodnjom mandarina u dolini Neretve.
F. Bokan