vijesti www.metkovic.hr

 Predstavljanje knjige

Prešućeni heroji Hrvatskoga domovinskog rata

Metković, 13.4.2017. - U suorganizaciji ogranka Matice hrvatske Metković i tvrtke Pomorski servis Luka Ploče d. d. sinoć je u Gradskom kulturnom središtu Metković prof. dr. sc. Josip Jurčević predstavio svoju knjigu „Heroji Hrvatskoga domovinskog rata – Svjedočanstva“ u kojoj donosi 19 svjedočanstava javnosti nepoznatih dragovoljaca, kakvih je, kako je rekao, bilo na tisuće.

Uvodnu je riječ na predstavljanju knjige dao predsjednik metkovskoga ogranka MH prof. Božidar Lovrić, a potom je autor počeo s time da nakon se svakoga rata herojstvo pojedinih ljudi institucionalizira na ovaj ili onaj način, samo se to nije dogodilo s herojima Domovinskoga rata, za koji on kaže da mu je primjereniji naziv Hrvatski domovinski rat. Stoga je u svoju knjigu uključio mnoge dokumente i svjedočanstva devetnaestero nepoznatih heroja obaju spolova iz Hrvatske i iz inozemstva, koji su na samome me početku agresije na Hrvatsku stali u obranu naše domovine.

Razloge prešućivanju njihovih i svih drugih herojstava nalazi u samoj Hrvatskoj, počevši od 1994. i neuspjeloga Mesić-Manolićeva puča. Populacija mlađa od trideset godina ništa ili malo toga zna o našemu obrambenom ratu i njegovim herojima. Zatajivanjem istine ciljano se djeluje na taj i sve buduće naraštaje i putem medija im se plasira neka druga istina, smatra Jurčević, kojega upravo to motivira da piše knjige u kojima donosi stvarna svjedočanstva i dokumente koje mnogi njegovi kolege povjesničari prešućuju.