vijesti www.metkovic.hr

 Izbori

SDP o posrnulome metkovskom gospodarstvu

Metković, 20.4.2017. - Predsjednik GO SDP-a Metković Krešimir Kuran i bivši predsjednik Foruma mladih Marino Jerković jučer su pred zgradom Suda u Metkoviću održali konferenciju za medije, a za temu su izabrali gospodarstvo Metkovića.

Kuran je u svome osvrtu istaknuo da je 23. travnja 1947. godine osnovana tvrtka Razvitak, kojoj bi se sada slavio 70. jubilej osnutka, ali nažalost danas od te tvrtke nema ništa, premda ona i dalje službeno postoji. Nadalje je rekao da je to samo jedan od primjera oronulosti metkovskoga gospodarstva, što za rezultat ima iseljavanje mladih zbog nedostatka radnih mjesta. Akcija Foruma mladih SDP-a lijepljenja osmrtnica metkovskome gospodarstvu praktički je izraz očajavanja i frustracije mladih ljudi zbog nedostatka radnih mjesta.

Na aktualnu gospodarsku situaciju u Metkoviću osvrnuo Marino Jerković, koji smatra da je cijeli sustav nakaradan jer uopće ne daje mogućnost mladim ljudima da se nakon školovanja vrate u Metković te započnu život i osnuju obitelj. Jerković u Metkoviću ne vidi apsolutno nikakav poduzetnički duh lokalne vlasti, a ni državna vlast ne pomaže. Smatra da samo pojedinci pokušavaju vlastitim idejama pokrenuti gospodarstvo, ali nailaze na birokratske probleme koji onemogućuju bilo kakvo daljnje razvijanje. Najviše ga žalosti što se često postavljaju pitanja kojoj političkoj stranci pojedinci pripadaju i tko stoji iza njih. Smatra da je neka ideja dobra bez obzira iz koje političke stranke dolazi. Kaže kako se proteklih dana moglo čitati o otvaranju novoga prerađivačkog pogona što u SDP-u i Forumu mladih podržavaju, ali postoji nekoliko otvorenih pitanja koje bi željeli uputiti akterima na vlasti. Božo Petrov je 6. siječnja 2015. godine u intervju najavio otvaranje prerađivačkoga pogona s desetak zaposlenih, jer se radilo o potpuno automatiziranoj tvornici, da bi se u prošloj najavi govorilo o nekih pedesetak radnih mjesta, a u kasnim fazama bi se zaposlilo još nekih 25 ljudi. Zanimalo bi ih pitanje minimalne cijene otkupa sirovine i je li taj pogon isplativ kroz svih 365 dana u godini. Jerković je na kraju postavio pitanje zašto se baš odabrala Stanić grupa i na kojemu je to natječaju pobijedila i je li s time trebalo biti upoznato Gradsko vijeće, s obzirom na to da je uključena gradska tvrtka.

Potom se ponovo na aktualne probleme osvrnuo Krešimir Kuran, kazavši da pogon za preradu mandarina može biti svjetlo na kraju tunela jer svako radno mjesto je dobra stvar za Metković. Istinski se razveselio kada je vidio vijest o otvaranju takvoga pogona, ali smatra da je potrebno dobiti odgovore na Jerkovićeva pitanja. Kaže da u posljednjih 30 godina nije postojala investicija takvoga tipa koja se tiče proizvodnih pogona te da se radi o jako važnoj investiciji. U svom programu za naredne izbore SDP je, posebno u dijelu koji se tiče gospodarstva, predvidio osnivanje Poduzetničkoga centra. Kroz taj bi Poduzetnički centar sadašnji obrtnici i poduzetnici vlasnici OPG-ova dobili prave informacije o EU projektima. Poduzetnički centar bi organizirao razne seminare, a imao bi računovodstveni dio koji bi pomagao u poslovnim početnicima. U sklopu Poduzetničkoga centra napravio bi se START IT centar koji bi smjestili u starom Đačkom domu. Na tom bi se mjestu pripremio određeni broj soba i ureda za mlade poduzetnike kojima bi grad u prvoj fazi omogućio besplatan prostor i besplatne servise dok se ne uhodaju u posao. Što se tiče poljoprivrede, u SDP-u bi pomogli osnivanje poljoprivrednih zadruga, budući da je potrebno motivirati ljude da se uključe u zadruge jer jedino tako mogu konkurirati poljoprivrednim proizvodima sa zapada.
F. Bokan