vijesti www.metkovic.hr

 Domovinski rat

Generali glasno o progonu pripadnika HVO-a u Bosni i Hercegovini

Metković, 21.4.2017. - U gotovo potpuno ispunjenoj kazališnoj dvorani GKS-a Metković prekjučer je održana tribina na temu Način na koji se vode sudski procesi protiv pripadnika HVO-a u Bosni i Hercegovini, na kojoj su kao gosti nastupili general Zlatan Mijo Jelić i general-pukovnik Željko Šiljeg.

Okupljene je pozdravio ravnatelj Ustanove za kulturu i sport Milan Kapović i za govornicu pozvao umirovljenoga generala Zlatana Miju Jelića, koji je svoje izlaganje započeo tako što je objasnio trenutnu situaciju i položaj hrvatskih branitelja u BiH, a koja je od velike važnosti i za Republiku Hrvatsku.

Problem je u tome što pravosuđe Bosne i Hercegovine provodi praksu da se hrvatskim braniteljima sudi po jednom, a pripadnicima Armije Bosne i Hercegovine po drugom zakonu. Hrvatskim braniteljima i generalima sudi se po zakonu iz 2003. godine, a Muslimanima po zakonu koji je vrijedio još za vrijeme bivše države Jugoslavije, tj. po zakonu koji je puno blaži. Bez obzira na to što je Međunarodni sud u Strasbourgu u više navrata donio presude i naložio pravosuđu Bosne i Hercegovine da se svima sudi po onom zakonu kada je djelo počinjeno, to se u toj državi ne sprovodi.

– Pravosuđe BiH tako vrši aparthejd nad Hrvatima. Takve optužnice mijenjaju kontekste događaja, falsificiraju povijest i iskrivljuju činjenice, jer one koje su koncipirane teorijom udruženoga zločinačkog pothvata nemaju samo cilj da sude onima koji se nalaze u tim optužnicama, nego se preko njih sudi i državnom, odnosno političkom i vojnom vrhu Hrvata. Dragi prijatelji, to nije ni čudo, ako znamo da od 53 suca u Bosni i Hercegovini samo su četiri Hrvata, a u Tužiteljstvu od njih 39 samo su dva Hrvata. Bez hrvatskoga naroda u BiH i RH, Bosna i Hercegovina niti bi bila međunarodno priznata niti bi se obranila od velikosrpskog agresora, a pitanje je bi li Muslimani kao narod u BiH uopće opstali. Mi ćemo nastaviti govoriti, ako se nismo bojali tenkova, ne smijemo se bojati govoriti istinu jer nas samo istina može spasiti. Također, ne smijemo dozvoliti da pravedan i obrambeni Domovinski rat bude proglašen zločinačkim i agresorskim, to ne smijemo zbog nevine prolivene krvi naših branitelja koji su položili svoje živote da bismo mi mogli živjeti. Ne smijemo dozvoliti da naša djeca i naši potomci nose stigmu zločinačkoga i agresorskoga naroda jer to nismo bili – istaknuo je general HV-a i HVO-a Zlatan Mijo Jelić, koji je u svome izlaganju taksativno nabrojio brojne zločine nad Hrvatima u BiH za koje šira javnost ne zna, a kamoli da su procesuirani.

Umirovljeni general pukovnik HVO-a Željko Šiljeg, jedan od ratnih zapovjednika HVO-a u Domovinskome ratu, pozdravio je okupljene i zahvalio im na velikom odazivu, objasnivši da sve ono što se govori na tribini nepobitne su činjenice i istine, pozivajući se često na dokumente kojima se to može potvrditi.

– Svi smo mogući osuđenici i prognanici na temelju ovih presuda preko dvjesto pripadnika HVO-a, koji su procesuirani ili su odležali ili su, nažalost, izvršili suicid jer nisu mogli izdržati takve pritiske. Bahatost Sarajeva išla je do te mjere da sadašnjim časnicima hrvatske vojske na privatne adrese šalju prijetnje da dođu na ispitivanja. Posljedice ovoga svega su iseljavanje i odlazak cijelih obitelji, moguća plaćanja takvih presuda, ako do njih dođe, oduzimanje stečenih prava braniteljima, destabiliziranje obitelji branitelja. Ne smijemo o tome šutjeti jer je to izravan udar na opstojnost hrvatskoga naroda i u BiH i u Hrvatskoj te predstavlja problem nacionalne i državne sigurnosti RH, naročito na jugu gdje je najmanja. Šutjelo se za vrijeme turskoga doba, kad katolici nisu smjeli podići glavu, šutjelo se za vrijeme Austro-ugarske, šutjelo se u Jugoslaviji pa ljudi moraju shvatiti o čemu se radi i da su procesi pred nama u vremenima koja dolaze. Nadam se da ste iz ovoga izlaganja stekli cjelovitu sliku onoga zbog čega se to događa danas i koje se opasnosti kriju u budućnosti za opstojnost hrvatskoga naroda – naglasio je Šiljeg, koji je tijekom izlaganja predočio mnoštvo dokumenata, među kojima je i optužnica protiv generala Nedjeljka Obradovića, ratnoga zapovjednika neretvanske 116. brigade HV-a, a kasnije i ključnoga zapovjednika obrane hrvatskih prostora u BiH uz južnu granicu s Republikom Hrvatskom.

Prije tribine, generali su s veteranima HV-a i HVO-a te s metkovskom gradonačelnicom Katarinom Ujdur pred Spomenikom poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskome ratu položili vijenac i zapaljene svijeće.
M. Pehar