vijesti www.metkovic.hr

 Kultura

Stalni umjetnički postav 'Powerprogressiveart' u Prirodoslovnom muzeju Metković

Metković, 12.11.2017. - PowerProgressiveArt predstavljaju svoju godišnju Međunarodnu izložbu Natura hereditas u suradnji s Prirodoslovnim muzejom Metković u trajanju od 4. do 26. studenoga 2017.

Stalni postav iz 2011. kojeg su nazvali Natura hereditas mijenjao se tijekom ovih šest godina. Neke skulpture su nastradale zbog vremenskih prilika ili specifičnog materijala od kojeg su rađene, neke se nalaze se u privatnim kolekcijama ili nisu više dovoljno kvalitetne u izvedbi da bi konkurirale novim skulpturama.

Tako su 2015, PowerProgressiveArt svoj postav dopunili novim umjetničkim djelima i priredili novu staru izložbu u prostoru vrlo važnom za cijelu dolinu delte Neretve. Godine 2015. na svojoj prvoj Platformi Powerweb, udruga PowerProgressiveArt je održala niz događanja gdje jePrirodoslovni muzej ugostio njihov kongres: Kulturna baština delta kao i jednu od njihovih izložbi – NATURA HEREDITAS. U 2016. godine, prostor Prirodoslovnog muzeja Metković bio je otvoren za privremenupohranu umjetnina i koncepata gostujućih umjetnika i umjetnika PowerProgressiveArt. Na takav je način koncipirana izložba Božanstvena baština. Većina umjetnina ljeto je provela u ovom postavu, a preseljene su s Kiteboardinga Komin gdje su seodvijale izložbe, performansi, događaji i koncerti u organizaciji PowerProgressiveArt i Kiteboarding Komin.

Postavom Božanstvena baština PowerProgressiveArt materijalizirali su neke namjene muzeja - čuvanje, proučavanje i izlaganje artefakata (ili muzejskih zbirki), u Prirodoslovnom muzeju - umjetničkim sadržajem. Gosti muzeja sve su promjene postava mogli pratiti cijelo ljeto. Tematska odrednicua izložbe bazirana je na prirodnoj i kulturnoj baštini delte Neretve, potom Dalmacije, Europe i svijeta. Umjetnički mediji skulpture, performansa, videa i glazbenih koncepata povezali su Dalmaciju i Novi Zeland, a deltu Neretve sa svih šest kontinenata kroz suradnju s međunarodnim gostima i sudionicima svih naših događanja.

Stalni umjetnički postav NATURA HEREDITAS te je godine ugostio Celiu Gregory, Marina Marinića, Anu Mušćet i Mirjanu Tomašević Dančević uz umjetnike prethodne izložbe Anu Gizdić, Georgette Yvette Ponte, Mariju Sršen i Nikolu Vudraga. Tako je izložba ponudila razmjenu iskustava i vizualnog dijaloga osobnih spoznaja o vrijednostima prirode i njenoj, ipak limitiranoj regeneraciji.

Ove godine PowerProgressiveArt nudi svježu izložbu NATURA HEREDITAS. Izložba upućuje na važnost cjeloživotnog učenja i rada na sebi, rada na lokalnoj i svjetskoj zajednici. To je stalni postav uz nova umjetnička djela specifičnog pristupa prirodnoj i kulturnoj baštini delte Neretve kao i prirodnoj i kulturnoj baštini svijeta. Ove godine Međunarodna izložba NATURA HEREDITAS ugošćuje Anamariju Bezek, Celiu Gregory, Tončicu Jelaču-Marijančević, RESANITA – Anitu Fuchs i Resu Pernthaller i Veroniku Šulić. Što će nam još prirediti možete pratiti na njihovim stranicama.

Cilj PowerProgressiveArt bio je stvoriti godišnju umjetničku platformu koja bi povezala javne i državne institucije u radu za opće dobro građanstva, države i svijeta. Jedan od prvih takvih umjetničkih projekatabila je platforma Narona stvorena 2011. Naziv je bio - Ptice. Ptice su ostvarene u suradnji s Arheološkim muzejom Narona, mjestom koje povezuje turiste, ljubitelje umjetnosti, povijesti, arheologije i kulturne baštine donjeg toka rijeke Neretve. Drugu suradnju, na području zaštite prirode otvorili su s Ornitološkom zbirkom (danas Prirodoslovni muzej Metković) ljubaznošću ravnateljice Ivane Baće. Uključivanjem ovih ustanova javnog obrazovanja, na području prirodne i kulturne baštine, privukli smo umjetnike, znanstvenike, mlade ljude, djecu i škole, udruge i poduzetnike koji su se pridružili svim našim slijedećim projektima vezanim za znanost, umjetnost i edukaciju u delti Neretve zajedničkog imena - Powerweb.

Oplemenjena umjetnička izložba s Umjetničke i edukacijske platforme Narona 2011., Ptice okupila je skulpture izvedene na Platformi Narona 2011. koje su bile dio stalnog umjetničkog postava Ornitološke zbirke, također i nove radove.

Kako je Muzej ustanovljen to ljeto, Powerweb i stalni umjetnički postav su dobili posve novog partnera. Tako je Platforma za umjetnost, znanost i edukaciju – Powerweb powered by PowerProgressiveArt ostvarena u 2015., zatim 9. srpnja 2016. – 31. svibnja 2017. u suradnji s Muzejom i brojnim partnerima u delti Neretve, Splitu, Dubrovniku, Zagrebu uHrvatskoj te Ljubljani, Zurichu i Londonu. Ove je godine Powerweb započeo 29. srpnja u delti Neretve, zatim na Pelješcu, Zagrebu i ponovno u delti.